Het begint er steeds meer op te lijken dat Duitsland aan de vooravond staat van een wietrevolutie.

De onderhandelingen tussen de nieuwe regeringspartijen FDP en Groenen zijn namelijk in volle gang. En terwijl problemen zoals vluchtelingen- en klimaatbeleid grote hobbels in de gesprekken lijken, schijnt een ander agendapunt op een verrassende consensus te kunnen rekenen.

Opmerkelijk is niet zozeer dat de FDP en de Groenen het ergens met elkaar over eens zijn, maar dat de consensus de mogelijke legalisering van cannabis betreft.

Al eerder lieten politici van formaat soortgelijke geluiden horen. In juli twitterde FDP-leider Christian Lindner dat Uruguay de legale verkoop van cannabis in apotheken toestond waarna hij zich afvroeg waarom dat niet ook in Duitsland gebeurde. In 2016 verklaarde Cem Özdemir, voorman van de Groenen, voor legalisering te zijn en een repressief beleid gevaarlijk te vinden.

Een wetsontwerp zou al klaar liggen, een mogelijke Jamaica-coalitie waarin ook CDU en CSU zitting hebben kan roet in het eten strooien. CDU en CSU staan namelijk allesbehalve positief tegenover mogelijke legalisering.

Lees ook: Cannabis wordt binnen 5 jaar legaal, aldus een verkoopmedewerker van medicinale wiet.

En toch lijkt een kentering niet denkbeeldig. Zo presenteerde Joachim Pfeiffer, economiewoordvoerder van de parlementaire fractie van de Unie, zich onlangs als een vriend van liberalisering.

Officieel verboden, maar eenvoudig te krijgen

Hoewel cannabis in Duitsland verboden is, wijzen experts erop dat hasj en wiet gemakkelijk te verkrijgen zijn en dat legalisatie de illegale markt ernstig zou verstoren. Voorstanders van legalisering beargumenteren dat volwassenen zelf de risico's van consumptie van tabak en alcohol mogen beoordelen, dus waarom niet die van cannabis?

Daarnaast is er het economische argument: door de handel van cannabis aan het illegale circuit over te laten laat de overheid een geldstroom ter waarde van 1,4 miljard euro ongemoeid en onbelast.

Voorstanders vinden dat er 'gespecialiseerde verkooppunten' moeten komen waar cannabis gekocht kan worden. Uiteraard alleen door volwassenen, deskundigen zijn het erover eens dat gebruik van cannabis schadelijk is voor jongeren wier hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

De overheid moet legalisering overwegen

Tegenstanders van legalisatie verwijzen echter naar wat er in de Amerikaanse staat Colorado is gebeurd. Sinds 2012 kan iedereen ouder is dan 21 jaar daar wettelijk cannabis kopen. Het gevolg is echter dat steeds meer jongeren de weg naar de joint vinden.

Uiteindelijk is het aan de overheid om te beslissen of het drugsbeleid - dat wil zeggen een verbod - tot het gewenste resultaat heeft geleid. En of mogelijke legalisering cannabis uit de illegaliteit haalt en daarmee de illegale markt de das omdoet.

Lees de oorspronkelijke versie van dit artikel op Business Insider Duitsland.