De Duitse regering gaat de btw op aardgas tijdelijk verlagen om consumenten financieel te ontlasten. Het tarief gaat van 19 naar 7 procent, maakte de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bekend.

Hij gaat ervan uit dat energiebedrijven de belastingverlaging volledig doorberekenen aan de consument. “Niemand mag in deze tijden in de steek gelaten worden met een extra last”, zei Scholz.

Met deze maatregel zouden consumenten veel meer worden ontlast dan dat ze zouden worden belast door een voorgenomen gasprijsheffing. Deze wordt later dit jaar ingevoerd.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de inkoopkosten voor de gasimporteurs flink gestegen. De extra toeslag kunnen gasimporteurs vanaf oktober doorberekenen aan klanten. Deze geldt zowel voor particulieren als bedrijven. In eerste instantie gaat het om een bedrag van rond de 2,4 cent per kilowattuur.

Uit rekenvoorbeelden van BI Deutschland blijkt dat de heffing een eenpersoonshuishouden met een jaarverbruik van 5.000 kilowattuur 121 euro gaat kosten en voor gezinnen rond de 484 euro per jaar komt te liggen. Met de btw-verlaging wordt dat volgens Scholz ruimschoots gecompenseerd.

De verlaging geldt in eerste instantie tot 31 maart 2024.

LEES OOK: Duitse stroomprijs op groothandelsmarkt voor het eerst boven €500 per megawattuur