De rentepolitiek van de Europese Centrale Bank doet veel Duitse spaarders naar het buitenland vluchten. Op hun lopende en spaarrekening krijgen ze nauwelijks nog rente, daarom brengen Duitsers momenteel voor miljardbedragen hun spaargeld naar andere landen. Vooral Nederland is populair.

Duitse huishoudens brengen hun spaargeld steeds vaker naar een buitenlandse bank die in Duitsland actief is. Sinds 2010 is dit bedrag met 80 procent gestegen naar 190 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de centrale Duitse bank.

Nederlandse banken zijn het meest geliefd, met ING-DiBa voorop zo zocht WSJ Deutschland uit. Ook banken uit probleemlanden zoals Portugal of Rusland zijn populair omdat daar de economische problemen de rente omhoog heeft gedreven. Een startup als Weltsparen.de probeert een slaatje te slaan uit buitenlandse rekeningen met een hoge rente.

Eind juli hadden de Duitsers 20 procent van hun spaargeld uitstaan bij banken van buitenlandse komaf. In 2010 – het hoogtepunt van de schuldencrisis in Europa – lag dit aantal op 15 procent.

 

Vrees verdampt door lage rente

Het was een tijdje voor veel Duitsers niet meer zo vanzelfsprekend om hun spaargeld bij buitenlandse banken met hoge rentes te stallen. Dat heeft alles te maken met het omvallen van de IJslandse banken in 2008. Duizenden Duitsers verloren hun geld omdat ze een rekening hadden bij bijvoorbeeld de Kaupthing Bank. Maar nu de spaarders in Duitsland al jaren nauwelijks rente krijgen, kijken ze toch weer over de grens. Dan is zelfs de premie van 100 euro waarmee bijvoorbeeld Commerzbank nieuwe klanten probeert te lokken niet genoeg.

In juli dit jaar zakte de gemiddelde rente voor eenjarige spaarrekeningen in Duitsland volgens de Bundesbank naar een dieptepunt van 0,5 procent. Het gemiddelde in de eurozone was daarentegen 1,32 procent. Nu de inflatie in Duitsland op 0,6 procent ligt, lijden veel mensen verlies doordat ze hun geld op een Duitse rekening hebben staan. Sinds 2010 is daar geen verbetering in gekomen.

Buitenlandse banken profiteren van de situatie in Duitsland. Zo haalde het Nederlandse Rabobank via hun Duitse onlinedochter 7,6 miljard euro aan spaargeld binnen, aldus een woordvoerder tegen . ING-dochter ING-DiBa heeft in totaal 100 miljard euro aan spaarrekeningen. Voor Nederlandse en andere Europese banken is de Duitse markt niet enkel interessant vanwege de omvang. Bij de oosterburen hoeven ze minder neer te leggen voor hun tegoeden dan in eigen land.

Geld naar Polen of Bulgarije

Zelfs banken die in Duitsland geen filiaal of een onlinebank hebben, kunnen intussen hengelen naar Duitsers die een hogere rente willen. De start-up Weltsparen maakt het mogelijk voor mensen om zonder al te veel gedoe een rekening te openen bij bijvoorbeeld een Poolse, Noorse of een Bulgaarse bank.  De website springt daarmee in op een regel van de Europese Unie. Daarin staat dat een bank binnen de EU met elke EU-burger zaken mag doen, iets waar nog weinig gebruik van wordt gemaakt.

Maar voor veel Duitse spaarders is een dergelijke stap te risicovol. Het omvallen van de banken in Cyprus en IJsland hebben ze nog vers in het geheugen. Om die zorgen weg te nemen, hameren buitenlandse banken er graag op dat de staat voor alle bedragen onder de 100.000 euro garant staat. Voor veel Duitsers geldt een Nederlandse bank als een alternatief met minder risico.

Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland.

Lees ook op Duitslandnieuws

Waarom in Duitsland de verschillen tussen arm en rijk zo groot worden

30 miljoen dollar beloning voor opsporen daders MH17

De 10 actiefste investeerders in de Duitse startupwereld

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl