Al vijfhonderd jaar lang wordt volgens deze ijzeren wet bier gebrouwen in Duitsland: het Reinheitsgebot. Reden genoeg voor Duitse brouwers om voor deze biertraditie de Werelderfgoedstatus aan te willen vragen bij de VN-cultuurorganisatie Unesco, meldt de BBC.

Het Reinheitsgebot zou op de lijst van ‘ontastbaar erfgoed’ moeten komen. De Spaanse flamenco, het Turkse olieworstelen en de Franse kookkunst zijn voorbeelden van ‘erfgoed’ met die beschermde status.

Volgens het Reinheitsgebot mag er voor het brouwen van bier alleen water, mout, hop en gist worden gebruikt.

“Duitsland wordt nog steeds gezien als het bierland bij uitstek, en dat hebben we aan het Reinheitsgebot te danken”, zei Hans-Georg Eils, voorzitter van de Duitse brouwersbond. Er zijn zo’n 1300 brouwerijen in Duitsland, en 5000 biermerken.

Het Reinheitsgebot werd in 1516 ingevoerd in Beieren, om bierdrinkers te beschermen tegen minderwaardige en soms gevaarlijke ingrediënten. In 1906 werd het Gebot in heel Duitsland geldig. Volgens Eils is de bepaling de oudste warenwet in de wereld. Zijn bond wil graag dat de status in 2016, dus 500 jaar na de invoering van het Gebot, wordt toegekend.

Duitsland is de grootste bierproducent van Europa, maar de gemiddelde bierconsumptie per inwoner daalt al jaren.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl