Nederlandse bitterballen en kroketten zitten vol vlees van mishandelde paarden uit Argentinië. De omstandigheden in de slachthuizen en tijdens het transport zijn erbarmelijk, blijkt uit onderzoek van Eyes on Animals en het tv-programma Radar.

Het paardenvlees komt terecht in snacks van de merken Oké, De Vries, Ad van Geloven en Beckers die worden verkocht bij de groothandels, zegt Lesley Moffat van Eyes on Animals. Veel snackbars en horeca kopen hun bitterballen, kroketten en gehaktstaven direct in bij de groothandel.

In Argentinië is het verboden paarden te fokken voor de slacht, dus gaat het om werk-, sport- en hobbypaarden. Als die dan in het slachthuis terechtkomen worden stelselmatig de regels overtreden die gelden voor EU-certificering.

“Het is ernstig lijden dat we zien daar”, zegt Moffat. “We hebben een paard gevonden dat helemaal op zijn zijkant lag met een grote open wond op zijn been. En op z’n been zat een hele grote vogel uit die wond te eten.”

Ook komen renpaarden die aan wedstrijden van wel 120 kilometer meedoen uiteindelijk terecht in één van de drie slachthuizen die aan Nederland leveren als ze te moe en te kreupel zijn.

Etikettering

In 2014 besteedde Radar ook al aandacht aan de erbarmelijke omstandigheden van Argentijnse paarden, maar sindsdien is er volgens Eyes on Animals nauwelijks iets verbeterd. Minister Schippers eiste toen wel dat de herkomst van het vlees op de etiketten vermeld moet worden, maar dat geldt niet voor zogeheten samengesteld vlees zoals in bitterballen, kroketten en gehaktstaven.

"Het kan taai zijn en niet zo lekker smaken, maar er komen kruiden bij en het wordt gemengd met kippenvlees, varkensvlees en meel. Dan smaakt het uiteindelijk best oké. Je merkt niet dat het paard er slecht aan toe was", zegt Moffat.

Snackproducent Ad van Geloven laat in een reactie aan Radar weten het gebruik van paardenvlees al vijf jaar aan het verminderen te zijn. Het bedrijf probeert het vlees in Europa te verkrijgen en niet uitsluitend uit Zuid-Amerika. NS-keten Smullers zegt dat alleen hun gehaktstaven nog paardenvlees bevatten, maar dat daar op korte termijn een einde aan komt.

Bekijk hier de uitzending van Radar over het paardenvlees uit Argentinië