Met de verkoop rondt DSM het desinvesteringsprogramma af dat onderdeel uitmaakte van de zogenoemde Vision 2010-strategie. DSM wilde af van conjunctuurgevoelige (basis)chemie-activiteiten en zich profileren als een ‘Life Sciences en Material Sciences-bedrijf’, dat zich toelegt op gespecialiseerde chemicaliën en vitaminen.

Eerder stootte DSM al verscheidene onderdelen af, onder meer DSM Agro en DSM Melamine, om deze transformatie mogelijk te maken. De totale opbrengst uit de desinvesteringen bedraagt naar verwachting 1,2 miljard euro, meldde DSM.

Focus

Topman Feike Sijbesma liet weten dat DSM ,,nu begonnen is aan een tijdperk waarin de focus ligt op groei en een verbeterde winstkwaliteit”. Hij voegde er aan toe ,,te vertrouwen onze doelstellingen voor de middellange termijn te halen”. DSM kwam eerder dit jaar met een nieuwe strategie voor de komende vijf jaar. Het bedrijf wil groeien in de Life Science en Material Science-tak door organische groei en overnames.

Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb liet desgevraagd weten dat DSM aan het einde van dit jaar in totaal 2 miljard euro aan cash heeft voor overnames. Concrete stappen over het overnamepad werden niet onthuld. Volgens Schwalb gaat het om een ,,complex proces waaraan geen tijdspad kan worden gebonden”. Mocht DSM niet ,,op tijd” een passende overnamekandidaat vinden, ligt de mogelijkheid van een aandelenterugkoopprogramma ook open, zo liet Schwalb weten.

De prijs die Lanxess voor Elastomers betaalt is circa zes keer het verwachte bedrijfsresultaat (ebitda) voor 2010. De onderneming is van plan de huidige lokatie van Elastomers in Geleen te handhaven. De circa 420 werknemers gaan mee naar de nieuwe eigenaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl