DSM verkoopt een deel van de divisie die industriële materialen maakt.

De multinational uit Heerlen heeft hiervoor een deal gesloten met een Duitse branchegenoot van 1,6 miljard euro.

De focus bij de Nederlandse multinational uit Heerlen komt sterker te liggen op de divisie die speciale voedingsingrediënten maakt.

Speciaalchemieconcern DSM verkoopt een groot deel van zijn divisie die materialen aan de industrie levert. De Duitse branchegenoot Covestro neemt de onderdelen over in een deal ter waarde van 1,6 miljard euro.

De bedrijfsonderdelen die het Heerlense concern verkoopt, maken onder andere bestanddelen voor verf en coatings voor auto’s.

Ook gaan DSM-materialen voor 3D-printen over in Duitse handen. Vorig jaar waren deze activiteiten goed voor een omzet van iets meer dan 1 miljard euro.

DSM zat al een tijd met zijn materialentak in de maag. Zwakte in onder andere de auto-industrie werd dit jaar verder verergerd door de coronacrisis, waardoor deze onderdelen al een poos te maken hadden met dalende opbrengsten en winstgevendheid.

DSM meldt een boekwinst te maken met de deal. DSM ontvangt daarbij ongeveer 1,4 miljard euro in contanten. Ook worden bestaande schulden van de overgenomen DSM-onderdelen betaald. De transactie is naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar rond.

DSM: sterker focus op voeding

Met de verkoop komt de focus van DSM nog sterker te liggen op de divisie voor voeding, die speciale voedingsingrediënten voor mensen en dieren produceert met behulp van biotechnologie.

Om een idee te geven: afgelopen jaar haalde DSM in totaal een omzet van 9 miljard euro. De voedingstak was goed voor een omzet van iets meer dan 6 miljard euro.

De materialentak boekte in 2019 een omzet van 2,7 miljard euro, waarvan ruim één miljard kwam van het onderdeel dat nu wordt verkocht.

Wat overblijft bij de materialen-divisie zijn de industriële plastics (1,4 miljard omzet in 2019) en het onderdeel dat supervezel Dyneema produceert (338 miljoen euro omzet in 2019).

LEES OOK: Industrieel concern VDL en speciaalchemiebedrijf DSM gaan medische mondkapjes in Nederland maken – ze recyclen daarbij ook gebruikte mondmaskers