Reizen, hobby’s een tweede huis, we dromen wat af over ons pensioen. Maar het probleem met dromen is dat ze niet stroken met de werkelijkheid. Het komt erop neer dat we ons pensioeninkomen te hoog en onze uitgaven te laag inschatten.

Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders onder ruim 20.0000 mensen in 30 landen. Voor Nederland geldt dat werkenden verwachten 38 procent van hun pensioeninkomen uit te geven aan eerste levensbehoeften, terwijl de huidige gepensioneerden gemiddeld ruim de helft van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten, boodschappen en dergelijke.

Als gepensioneerde heb je ook nog hobby’s en wil je reizen, uitgaven die bovenop de kosten voor gezondheidszorg en eventueel geldbehoevende familieleden komen. Daarmee denken we zo’n 75 procent van ons huidige inkomen nodig te hebben tijdens ons pensioen. Echter, gepensioneerden ontvangen gemiddeld 69 procent van hun salaris. De grafiek hieronder van Schroders laat onze pensioenverwachting zien.

(Klik voor uitvergroting)

pensioen

En dit is de werkelijkheid:

(Klik voor uitvergroting)

Overigens is de kloof tussen droom en werkelijkheid elders in Europa nog groter. In België bijvoorbeeld, ook daar denken werkenden 75 procent van hun inkomen nodig te hebben, terwijl hun pensioenuitkering maar 54 procent van hun salaris bedraagt.

Sommigen van ons (5 procent)  willen ook nog een tweede huis kopen of een leuk appartementje om te verhuren (7 procent), maar daar komt waarschijnlijk helemaal niets van terecht. Huidige gepensioneerden geven hier vrijwel geen geld aan uit. “Vermoedelijk omdat de andere kosten tegenvallen en er niets overblijft”, schrijft Schroders.

Dit betekent gelukkig niet dat we tijdens ons pensioen tandenknarsend achter de geraniums zitten. Maar liefst 60 procent van de gepensioneerden zegt genoeg inkomen te hebben om comfortabel van te kunnen leven. Dat is twee keer zoveel als het aantal Belgen dat zegt tevreden te zijn met het pensioeninkomen.

Uiteraard is niet elke gepensioneerde blij: 7 procent van de gepensioneerden zegt niet genoeg te hebben om van te kunnen leven, terwijl 34 procent wel wat meer kan gebruiken. Maar daarmee zijn we nog steeds een stuk tevredener dan in de rest van Europa waar gemiddeld twee keer zoveel mensen niet voldoende pensioeninkomen zeggen te hebben.

In België is dit aantal volgens Schroders zelfs extreem hoog. Daar zegt 30 procent niet comfortabel te kunnen leven het pensioeninkomen. “Een percentage dat Oost-Europese cijfers nadert”, aldus Schroders.

LEES OOK: Om deze reden valt je pensioen ook in 2018 tegen