Wie miljonair wil worden, kan die ambitie op oneindig veel manieren realiseren. Er bestaat geen vast stappenplan, wél kun je jezelf met bepaalde stappen op het juiste spoor zetten. Er zijn vaak wel legio obstakels die je uit de weg moet ruimen.

Auteur, blogger en podcaster James Altucher identificeert in het Quora-artikel What are the biggest obstacles to becoming a millionaire? verschillende gewoonten die ervoor zorgen dat mensen juist géén miljonair worden.

Er zijn drie rode vlaggen in het bijzonder waar je op moet letten als je aspiraties hebt om puissant rijk te worden.

1. Je bent niet creatief genoeg

“Als je geen ideeën hebt, dan hoor je bij het klootjesvolk. Gewone mensen worden geen miljonair,” zo schrijft deze Altucher op Quora.

Altucher vergelijkt het creatieve proces met een work-out in de sportschool: als je een paar weken lang spijbelt, is het moeilijk om weer in vorm te komen. Hetzelfde geldt voor waardevolle ideeën.

"Slechte ideeën zijn nuttig," aldus Altucher. ""Je moet op z'n minst 100 tot 1000 slechte ideeën hebben, voordat daar één goed idee tussen zit."

En dat ene goede idee zou zo maar eens het één-miljoendollar-idee kunnen zijn.

2. Je brengt te veel tijd door met de verkeerde mensen

De mensen waarmee je jezelf omringt, beïnvloeden je productiviteit meer dan dan je zelf denkt.

"Foute mensen in leven trekken je naar beneden," schrijft Altucher. "De goede mensen houden van je en inspireren je. Het is een zero-sum-game. Laat de goede mensen alsjeblieft winnen."

Hij voegt daaraan toe: "Je kunt niet succesvol zijn als je toestaat dat mensen je naar beneden trekken."

3. Je geeft anderen de schuld van jouw fouten

Het is altijd lastig om te erkennen dat je faalt. En het is nog moeilijker als 'de wond nog open is'. Toch is het nooit goed om anderen de schuld van jouw falen te geven, stelt Altucher.

"Het is heel moeilijk ergens lessen uit te trekken, als de pijn nog vers is. Vaak kan ik het zelf niet," aldus Altucher. "Maar zoek geen schuldige. Dat is de eerste stap in het leerproces, in het herstel en in de positieve ontwikkeling."

Nadat hij honderden succesvolle mensen interviewde op zijn podcast, ontdekte Altucher dat ze allemaal één ding gemeen hebben: "Ze kenden allemaal tijden van enorme mislukkingen. En géén van hen gaf anderen de schuld. NUL."

Succesvolle mensen laten zich niet opslorpen door zelfmedelijden - als iets verkeerd gaat, trekken ze er een wijze les uit en gaan verder.

LEES OOK: 79 beroepen waar banen voor het oprapen liggen: van hypotheekadviseur tot docent Duits

MIS OOK NIET: De 14 lastigste vragen die Unilever stelt tijdens een sollicitatiegesprek