Nederlandse bedrijven denken bij export vaak het eerst aan Duitsland, of als ze het verderop zoeken aan China. Maar de landen waarnaar de export afgelopen jaar het hardst steeg, liggen minder voor de hand.
Als je puur kijkt naar volume van de Nederlandse goederenexport dan is de top drie landen al jarenlang Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Maar de wereld is groter, en afhankelijk van je product of dienst, kan het wel eens interessant zijn om ongebaande paden te betreden.
Kijk je naar het lijstje landen waarmee de export het afgelopen jaar het hardst is gegroeid, dan kom je hele andere landen tegen.
Van de top 10-landen waarnaar de export in de eerste negen maanden het hardste is gestegen, lichten we er drie uit.
Exporteren naar Brazilië
Hoewel het economisch op het moment niet buitengewoon goed gaat in Brazilië - de economie groeide volgens de Wereldbank met 0,1 procent in 2014 - nam in de eerste negen maanden van het jaar de goederenexport naar dat land met maar liefst 30 procent toe.
Die spectaculaire toename is voor een groot deel toe te schrijven aan de toegenomen export van machines en vervoersmiddelen, en dan specifiek voor de olie-industrie en met name het Dordtse bedrijf IHC Merwede dat schepen bouwt voor het leggen van oliepijpleidingen naar olievelden voor de kust.
Toch kun je niet spreken van een eenmalig effect. De goederenexport naar Brazilië is weliswaar aan grote schommelingen onderhevig, de trend is omhoog. De dip van 2013 wordt waarschijnlijk dit jaar al grotendeels goed gemaakt. (zie grafiek)
"Er is de afgelopen jaren wel een run geweest op Brazilië", zegt Sanne Jansen van het Nederlandse Centrum voor Handelsbevordering. Met name aanbieders diensten en bedrijven actief in het (maritiem) transport doen het goed.
"Maar voor agro en food, toch traditioneel sterke Nederlandse exportproducten, is Brazilië een lastige markt. Er zitten heel veel beperkingen op de invoer van die producten. Bijvoorbeeld op vlees, zuivel en fruit."
Behalve de strenge regels en importbeperkingen op sommige productgroepen, zijn er vanzelfsprekend de culturele barrières waar Z24.nl al in 2010 over schreef.
Iran: politiek gevoelig, commercieel interessant
Nog minder voor de hand liggend als exportbestemming is Iran. Zo mogen veel producten van de Europese Unie helemaal niet naar het land worden uitgevoerd.
Daarnaast zetten de VS niet-Amerikaanse bedrijven die exporteren naar Iran onder druk. Daaronder vallen ook de banken, waardoor op dit moment directe financiële transacties feitelijk onmogelijk zijn.
Toch nam de export procentueel nergens zo hard toe als naar Iran: met 44 procent. En dat is opvallend. Want hoewel er druk onderhandeld wordt over de nucleaire politiek van Iran en over het opheffen van de daaraan verbonden sancties, zijn ze op een kleine versoepeling van de kant van Brussel na, nog onverminderd van kracht.
Dat de handel ondanks de handelsbeperkingen toeneemt, lijkt wel aan te geven dat er een enorm potentieel te wachten ligt op het moment dat de sancties echt zouden verdwijnen.
Jan Siemons, directeur van het Nederland Centrum voor Handelsbevordering, beaamt dat. "Er is enorme potentie. En ze hebben juist dingen nodig die we in Nederland hebben. Er liggen kansen voor water- en energiemanagement en de voedselverwerkende industrie", zegt Siemons die vorig jaar in Iran op 'fact-finding mission' is geweest.
Bulgarije: machines en voedselproducten
Op het eerste gezicht niet het meest aantrekkelijke land in Europa op naar te exporteren. Bulgarije is het armste land in de Europese Unie en kent veel problemen waaronder wijd verbreidde corruptie, vergrijzing en politiek instabiliteit.
Desondanks steeg de goederenexport vanuit Nederland naar Bulgarije met dik 13 procent. We exporteren voor machines naar Bulgarije, gevolgd door chemische en voedingsproducten. Hoopvol is in elk geval dat de Bulgaarse economie de laatste jaren gestaag groeit. (zie grafiek).
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, vroeger onderdeel van de economische voorlichtingsdienst, staat wat praktische informatie om in Bulgarije zaken te doen. De belangrijkste tips: niet e-mailen maar bellen, en let op dat de Bulgaren 'ja-knikken' als ze nee bedoelen en andersom
Dit is het vierde artikel in een reeks van de Maand van de Zakenreiziger. Deze maand wordt mogelijk gemaakt door Vodafone.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl