De voormalig baas van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, wordt de nieuwe premier van Italië.

Het is hem gelukt om genoeg politieke partijen achter zich te krijgen om een regering te kunnen vormen.

Het kabinet van nationale eenheid moet Italië door de coronacrisis loodsen.

De Italiaanse ex-topbankier Mario Draghi kan aan de slag als de nieuwe premier van Italië.

Draghi volgt Giuseppe Conte op, die zijn coalitieregering uiteen zag vallen. Hij en zijn regering zijn rond het middaguur beëdigd door president Sergio Mattarella.

In de komende week staan het nieuwe Italiaanse kabinet nog vertrouwensstemmingen in beide kamers van het parlement te wachten.

Mattarella gaf Draghi, voormalig baas van de Europese Centrale Bank (ECB), de opdracht een regering van nationale eenheid te smeden.

Dat kabinet van partijpolitici en 'zakelijke' bestuurders moet Italië door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande economische misère loodsen.

Vrijwel alle partijen steunen Draghi

Draghi slaagde erin vrijwel alle partijen in het parlement mee te krijgen. Ook de grootste Italiaanse partij, de Vijfsterrenbeweging (M5S), staat achter de aanpak van de 73-jarige econoom, na de belofte van veel aandacht voor vergroening.

De nieuwe premier heeft de bijnaam Super Mario, verwijzend naar het computerspel, omdat hij als ECB-topman de euro zou hebben gered.

Draghi heeft een keur aan bestuurders aangezocht om Italië uit de crisis te geleiden. Het land is zwaar getroffen door de coronapandemie en zucht onder een economische recessie.

Daniele Franco, topman van de centrale bank van Italië, wordt minister van Financiën.

Top-wetenschapper Roberto Cingolani van het luchtvaart- en elektronicabedrijf Leonardo gaat het nieuwe ministerie van Ecologische Herstructurering leiden.

Er blijven ook ministers uit het vorige kabinet op hun post, zoals Luigi Di Maio (Buitenlandse Zaken) en Roberto Speranza (Gezondheid).

In Italiaanse media valt ook kritiek te beluisteren. Zo zijn maar acht van de 23 ministers vrouw.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over ‘Super Mario’ Draghi, de ex-baas van de ECB die mogelijk premier wordt van Italië

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl