Het olierijke Saudi-Arabië stevent af op een bankroet indien de olieprijzen voor langer dan drie jaar op de huidige lage niveaus blijven. Dat zegt de bekende Zwitserse beursgoeroe Marc Faber, alias Dr. Doom, op Business Insider.

Volgens Faber, de man achter de Gloom, Boom & Doom-rapporten, gaat het hele Midden-Oosten terug naar waar het vandaan kwam, namelijk de woestijn.

Het Midden-Oosten heeft volgens Faber gelet op de enorme bevolkingsgroei sinds 1970 een olieprijs nodig van rond de 80 dollar per vat.

Dr. Doom tekent daarbij aan dat het voor de wereldvrede beter zal zijn indien de olieprijs tussen de 30 en 40 dollar per vat blijft liggen. De Saudi’s kunnen dan volgens Faber niet de terreurgroep IS of andere avonturen financieren, die ‘niet zo wenselijk zijn’.

Lage olieprijs ramp van Saudi-Arabië

Een olieprijs van 40 dollar per vat zorgt echter voor grote problemen voor het grootste olieproducerende land ter wereld. Het ooit zo schatrijke Saudi-Arabië ziet zijn inkomsten substantieel afnemen. Het land zou geld kunnen lenen van andere landen, maar die moeten dat wel willen.

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat het machtigste land van het oliekartel OPEC kampt met begrotingsproblemen. Door de lage olieprijs kelderen de inkomsten van Saudi-Arabië en dat zorgde voor een flink gat in de begroting. Het land moet daardoor voor het eerst sinds lange tijd bezuinigen.

De Saudische oliesjeiks zijn deels ook zelf verantwoordelijk voor de goedkopere olie door de olieproductie niet te verlagen. Saudi-Arabië hoopt daarmee zijn marktaandeel te verdedigen en concurrenten uit de markt te drukken.

Lees ook op Business Insider

Faber, die faam verwierf door zijn klanten vlak voor de beurscrash in 1985 te adviseren hun aandelen te verkopen, haalt ook uit na de olie-analisten, naar wie volgens hem niet geluisterd dient te worden.

“Bij een olieprijs van 90 dollar voorspelden de analisten dat de prijs naar 150 dollar zou gaan. Nu voorzien ze een verdere daling tot 10 dollar per vat. Ze hadden het destijds bij het verkeerde eind en zullen er waarschijnlijk nu weer naast zitten. Maar ik weet het niet zeker”, zegt Faber.

Door de lagere wereldwijde vraag naar olie en het overaanbod op de oliemarkt kan de prijs van het ‘zwarte goud’ volgens Dr. Doom verder zakken naar 20 of 15 dollar. De evenwichtsprijs ligt volgens Faber tussen 30 en 50 dollar.

Olieprijs 60 dollar redelijk

De wereld heeft volgens de beursgoeroe een olieprijs nodig van rond de 60 dollar per vat aangezien niemand geld verdient bij een olieprijs van 40 dollar per vat en niemand meer naar olie gaat zoeken. Het olie-aanbod zal daardoor op termijn krapper worden waardoor de prijs zal gaan stijgen.

Of je als belegger nu dan toch geen olie moet kopen durft Dr. Doom echter niet te zeggen. “Dat weet ik niet”, aldus Faber.

De olieprijzen zitten deze week weer wat in de lift, na de recente flinke dalingen. De verzwakking van de Amerikaanse dollar en geruchten dat het oliekartel OPEC tijdens een noodvergadering een deal voor productieverlaging zal sluiten met andere olieproducerende landen die niet tot het kartel behoren, zorgden voor een opleving van de olieprijs.

Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte donderdagochtend 32,43 dollar en Brent-olie ging voor 35 dollar per vat over de toonbank.

Lees ook

3 grafieken die laten zien dat de olieprijs aan de pomp steeds minder uitmaakt

Lage olieprijs: dit zijn de winnaars en verliezers

Het olietijdperk is voorbij, wat nu met de energiesector?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl