• Nouriel Roubini zegt in een interview met Bloomberg dat beurzen behoorlijk ‘zeepbelachtig’ zijn.
  • De topeconoom die bekendstaat als Dr. Doom stelt dat we sinds de internetzeepbel niet zulke waarderingen van aandelen hebben gezien op de beurs.
  • “Er zijn nogal wat beleggers zijn die te veel risico hebben genomen en sommigen dat zullen gaan voelen”, aldus Roubini.

Nouriel Roubini, een topeconoom die bekendstaat als ‘Dr. Doom’ vanwege zijn soms uitgesproken pessimisme, zegt in een interview dat beurzen behoorlijk “zeepbelachtig” zijn en dat beleggers “te veel risico” nemen.

In een gesprek met persbureau Bloomberg van dinsdag gaat Roubini uitgebreid in op het huidige beursklimaat, het fiasco van hedgefonds Archegos en het fiscale en monetaire beleid van de Verenigde Staten.

“We zitten in een situatie waarin de financiële markten behoorlijk zeepelachtig zijn”, aldus Roubini. “In ontwikkelde landen zijn rentes extreem laag of zelfs negatief. Ondanks een stijging van de langlopende rentetarieven is er nog extreem veel goedkoop geld beschikbaar. En we zien zeepbelachtige speculaties, waarbij veel risico wordt genomen en belegd wordt met geleend geld.”

Roubini merkt op dat aandelen historisch duur zijn, afgezet tegen de verwachte winsten. “Het gaat om niveaus die niet meer zijn voorgekomen sinds het jaar 1999 of 2000. Volgens Roubini dijt de speculatie bovendien uit van aandelenmarkten naar andere beleggingen, waardoor overnamevehikels zoals SPAC’s, cryptovaluta en hedgefondsen.

Lees meer: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen

‘Risico dat de economie oververhit raakt’

Roubini ziet nog steeds een risico dat de Amerikaanse economie oververhit raakt door de monetaire en fiscale stimulans van de overheid. Hij denkt dat het risico van inflatie ervoor kan zorgen dat het rendement van 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties kan stijgen tot meer dan 2 procent aan het einde van het jaar.

Een stijgende rente “zou de schok kunnen zijn die de aandelenmarkten in de VS en de rest van de wereld daadwerkelijk treft.”

Lees ook op Business Insider

Gevraagd naar het fiasco met hedgefonds Archegos zei Roubini dat hij het eens is met Scott Minerd van vermogensbeheerder Guggenheim. Die gaf onlangs aan dat meer hedgefondsen het risico lopen om te vallen.

“Ja, ik ben het eens met die beoordeling. Ik denk dat er veel beleggers zijn die bovenmatig gebruikmaken van geleend geld en te veel risico nemen. Sommigen van hen zullen de pijn voelen”, aldus Roubini.

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini vindt dat het geldsysteem van The Flintstones beter in elkaar zat dan de bitcoin