De bestaande tools om investeringen te beoordelen zijn te rigide, stelt Katherine Collins, oprichter van Honeybee Capital. Door te leren van de natuur kunnen we betere modellen bouwen.
Het is een van de eerste dingen die een student economie leert: ceteris paribus, ofwel ‘de overige factoren blijven gelijk’. Het houdt in dat je in theoretische modellen slechts kijkt naar hoe één grootheid een andere grootheid beïnvloedt.
Het maakt berekeningen veel makkelijker, maar het is op een belangrijke manier beperkt: ‘ceteris paribus’ bestaat niet in de echte wereld, zegt Katherine Collins. Elke actie veroorzaakt veel reacties en gevolgen die je vaak niet in een model kunt gieten.
Voorbeeld is de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten in 2008. De situatie veranderde van een riskante realiteit die in een model te vangen was naar een onzekere realiteit die zich niet door een model liet beschrijven.
Biomimetica
Collins pleit daarom voor een nieuwe manier van modellen bouwen die gestoeld is op biomimetica, het nabootsen van biologische ideeën in menselijke vindingen. Natuurlijke systemen bieden ons betere analogieën om te denken over aanpassen en optimaliseren van het investeringsproces, niet over maximaliseren. Gecombineerd met traditionele tools denk je veel complexer over investeren.
"We breiden onze gereedschapskist uit. We kunnen daarmee beter omgaan met situaties waarin aanpassingsvermogen, flexibiliteit en veerkracht worden vereist", aldus Collins. "We zijn pas enkele jaren met dit experiment bezig. Over tien jaar kunnen we niet alleen de financiële winst meten, maar ook de sociale en milieumatige winst, én de kosten en risico's op een veel effectievere manier."
Collins was in Nederland op uitnodiging van de Community of Practice Financial institutes & Natural Capital gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bekijk het gesprek dat Collins had met MeJudice, het discussieplatform voor economen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl