EU-ambtenaren krijgen dit jaar een automatische salarisverhoging van 3,3 procent.

Voor Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, betekent dat een verhoging van ruim 10.362 euro. Zijn bruto jaarsalaris komt daarmee uit op 324.377 euro.

Bij het bepalen van de verhoging wordt gekeken naar de gemiddelde loonsverhoging voor ambtenaren in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast wordt er rekening gehouden met de kosten voor levensonderhoud in Brussel en Luxemburg.

De loonsverhogingen van ambtenaren in de desbetreffende landen lag dit jaar gemiddeld op 1,9 procent, de inflatie in België en Luxemburg lag op 1,4 procent. Gezamenlijk komt dat dus uit op de 3,3 procent loonsverhoging, zo bevestigt een woordvoerder tegenover de Daily Mail. Vorig jaar kwam de verhoging op die manier op 2,4 procent uit.

Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie, ziet zijn salaris met 9.386 euro stijgen. De PvdA’er verdient nu 293.820 euro per jaar. Een normale eurocommissaris moet het doen met een verhoging van 8.448 euro, waarmee hun jaarinkomen uitkomt op 264.438 euro.

Ter vergelijking: Mark Rutte krijgt een bruto jaarsalaris van 146.824 euro (en Donald Trump slechts 1 dollar).

Lees ook op Business Insider

Loonsverhoging EU-ambtenaren

De verhoging geldt voor alle EU-medewerkers, dus niet alleen de hoge bazen maar ook de telefonisten en assistenten.

Het minimumjaarsalaris van kantoormedewerkers stijgt met 951 euro, naar 29.766 euro per jaar. Het maximale jaarsalaris dat een kantoormedewerker binnen de EU kan verdienen is met 1.995 euro gestegen tot 62.465 euro.

De jaarlijkse loonsverhoging voor EU-ambtenaren volgt een automatische formule, die ooit is ingesteld om de verhoging te depolitiseren. Veel heeft het echter niet uitgemaakt.

Een aantal jaar geleden zorgde de nog voor boze gezichten binnen de Europese Raad. In 2013 en 2014 werden de salarissen van EU-ambtenaren dan ook bevroren.

LEES OOK: Donald Trump krijgt een jaarsalaris van 1 dollar – dit is wat zijn collega-wereldleiders nu verdienen