De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag opnieuw in het rood gesloten, na de koersverliezen op maandag. President Donald Trump wakkerde de handelszorgen bij beleggers op Wall Street verder aan door te zeggen dat hij het sluiten van een handelsdeal met China mogelijk over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar heen wil tillen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent lager op 27.502,81 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 3093,21 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,6 procent tot 8520,64 punten.

Trump liet weten dat het tekenen van een deal met China van hem afhangt. “In bepaalde opzichten denk ik dat het beter is te wachten tot na de verkiezingen”, zei Trump, verwijzend naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Volgens Trump zou vooral China op dit moment staan te popelen om een akkoord te ondertekenen. “Het gaat erom of ik dat wil. We zullen zien.”

Hoop op een snelle deal

Recent klonken vanuit zowel China als de Verenigde Staten juist positieve geluiden over een gedeeltelijke handelsdeal. De twee grootmachten kondigden vorige maand aan ‘fase één’ van een handelsovereenkomst te tekenen, wat de hoop op een vergelijk in het handelsconflict voedde.

De uitspraken maken nieuwe importheffingen tegen China deze maand waarschijnlijker. Op 15 december beslist het Witte Huis of heffingen op 160 miljard dollar aan goederen uit het Aziatische land van kracht worden. De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, zei eerder op tv-zender Fox dat die datum daarom een logische deadline voor een deelakkoord is.

Op zakenzender CNBC verklaarde Ross dat de heffingen op 15 december door zullen gaan, als China en de VS voor die tijd geen handelsdeal hebben gesloten en er niks verandert aan de huidige situatie. Als er een hele goede reden is kunnen de heffingen afgeblazen worden, bijvoorbeeld aanzienlijke vooruitgang in de handelsgesprekken, stelde de minister.

Chipbedrijven en Apple leveren in

Bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsperikelen werden dinsdag lager gezet. Machinebouwer Caterpillar zakte 2 procent in het rood. In de chipsector leverden Micron Technology en Nvidia tot 2,5 procent in. Apple moest een verlies slikken van 1,8 procent. Zakenbank Goldman Sachs had ook een lastige dag met een min van 2,5 procent.

Lees ook op Business Insider

De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt woensdag afwachtend te beginnen. Ook elders in Europa zullen de beurzen met kleine koersuitslagen openen na de recente verliesbeurten.