De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de aanval op het Capitool van 6 januari onderzoekt, heeft donderdag unaniem ingestemd met het dagvaarden van voormalig president Donald Trump.

De commissie wil hem ondervragen over zijn rol bij de gebeurtenissen die leidden tot de gewelddadige aanval op het Congres.

“Hij moet verantwoording afleggen voor zijn daden”, zei vertegenwoordiger Bennie Thompson, Democraat van Mississippi en voorzitter van de commissie, aan het einde van wat mogelijk de laatste openbare zitting van het panel was. “Hij moet verantwoording afleggen aan die politieagenten die hun leven en lichaam op het spel zetten om onze democratie te verdedigen.”

Voor de stemming had de commissie een samenvatting gepresenteerd van haar argumenten tegen Trump, waaronder details over zijn gemoedstoestand op 6 januari en meer in het algemeen over zijn centrale rol in de poging om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. De commissie toonde nieuwe video’s van die dag waarop te zien is hoe leiders in het Congres, onder wie voorzitter Nancy Pelosi en senaatsleider Chuck Schumer, uit het Capitool waren geëvacueerd. In een video vraagt Schumer vol ongeloof aan procureur-generaal Jeffrey Rosen: “Waarom laat u de president niet zeggen dat ze (de bestormers) het Capitool moeten verlaten?”

Het panel liet ook zien hoe Trump herhaaldelijk probeerde zich bij de menigte in het Capitool aan te sluiten, zelfs nadat zijn aanhangers gewelddadig waren geworden en de politie aanvielen. Een nationale veiligheidsfunctionaris, wiens identiteit de commissie geheimhield, vertelde de onderzoekers: "De president wilde tienduizenden mensen naar het Capitool leiden. Ik denk dat dat voor ons voldoende reden was om gealarmeerd te zijn."

Trump: beslissing verdeelt land verder

Het is echter onwaarschijnlijk dat de commissie de kans krijgt om Trump te ondervragen, stellen waarnemers. Hij zal vrijwel zeker een dagvaarding negeren. En pogingen om er een af ​​te dwingen zouden vrijwel zeker leiden tot een langdurige juridische strijd.

In een eerste reactie op de beslissing hem te dagvaarden noemde Trump de onderzoekscommissie "een totale mislukking die alleen dient om ons land verder te verdelen", zo schreef hij op het door hemzelf gelanceerde socialemediaplatform Truth Social.

Het niet voldoen aan een dagvaarding van het Congres om te getuigen of documenten te overhandigen is een misdrijf, waarop een gevangenisstraf staat van één tot twaalf maanden. Als een dagvaarding wordt genegeerd, moet het voltallige Huis stemmen over het al dan niet doorverwijzen naar het ministerie van Justitie, dat dan beslist of er een aanklacht wordt ingediend.

LEES OOK: Donald Trump probeert via Hooggerechtshof zaak over geheime documenten die hij in Mar-a-Lago bewaarde te beïnvloeden