Aandelenmarkten zijn zeer positief gestemd, terwijl de economische onzekerheid rond de coronacrisis nog steeds groot is.

Op de valutamarkt daarentegen winnen veilige munten zoals de Zwitserse frank en de Japanse yen de laatste weken terrein.

Daarmee is de valutawereld een stuk minder optimistisch over het coronaherstel dan de aandelenmarkt, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Beleggers hebben de laatste tijd vooral oog voor het goede nieuws. En daarvan is er meer dan genoeg.

Begin deze week bleek bijvoorbeeld dat de Europese winkelverkopen in mei bijna 18 procent hoger lagen dan in april, meldde statistiekbureau Eurostat. Die toename was veel sterker dan waar economen op rekenden.

Ook prijzen lijken weer opwaarts te bewegen, gelet op de recente inflatiecijfers in Nederland en elders in Europa. In theorie is het een gunstige ontwikkeling dat het bedrijven lukt om hogere prijzen te rekenen. Maar in de praktijk is niet alles wat het lijkt.

De hogere winkelomzet was vooral te danken aan een enorme sprong in de kledingverkopen. In andere segmenten, zoals bij restaurants en kappers, was van een herstel nog niet veel te merken. En de Nederlandse inflatie werd mede opgestuwd door een accijnsverhoging op tabak, die ervoor zorgde dat rookwaren bijna 20 procent duurder werden.

Het optimisme bij beleggers verklaart waarom de Amsterdamse AEX-index ruim driekwart van het corona-verlies goedgemaakt heeft. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq bereikte de afgelopen dagen zelfs een nieuw record.

Veilige valuta's in trek: Japanse yen en Zwitserse frank

Aan de andere kant lijkt de valutawereld minder vertrouwen te hebben in een snel economisch herstel.

De laatste weken winnen valuta’s die gezien worden als veilige schuilplaats in onzekere financiële tijden weer snel terrein. Goede voorbeelden zijn de Zwitserse frank en de Japanse yen.

Ten opzichte van de euro, bereikten beide munten begin mei de hoogste stand in drie jaar. Toegegeven: de euro pakte even een deel van het verlies terug. Maar inmiddels zitten de frank en de yen weer in de lift.

De dollar heeft bijna altijd een vaste plaats in het rijtje veilige valuta’s. De afgelopen maanden is daar echter niet veel van te merken.

Een deel van de verklaring is dat de recessie in de Verenigde Staten een stuk dieper lijkt te worden dan in Europa. Dat komt omdat er minder stevige sociale vangnetten zijn, zodat een groot deel van de bevolking de impact van de coronacrisis meer in de portemonnee voelt.

Daar komt bij dat de Verenigde Staten naar verhouding enorme stimuleringsmaatregelen doorvoeren. Die moeten uiteindelijk wel gefinancierd worden.

Voormalig Morgan Stanley-econoom Stephen Roach voorspelde onlangs al dat de munt als gevolg van het huidige beleid met 35 procent kan dalen.

Een dergelijke dollarcrash is nu niet aan de orde. Sterker nog: als de coronazenuwen opnieuw door de financiële wereld gieren, is het meest waarschijnlijke scenario dat de Amerikaanse munt weer duidelijk de rol van veilige haven vervult.

Lees ook: Waarom er geen dollarcrash komt, ondanks de grote problemen in de VS

Als je kijkt naar het coronanieuws en de economische cijfers, hoeft er geen nieuwe paniekronde aan te komen. Alhoewel de vooruitzichten helaas nog niet zo zonnig zijn als het optimisme op de aandelenbeurzen doet vermoeden.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.