Typisch voor de cryptomarkt: er is altijd wel een digitale munt die tegen het heersende sentiment ingaat.

Zo ook in de afgelopen dagen, waarin de stemming vooral negatief is.

In een week tijd heeft de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt ter wereld, een klap van 14 procent gekregen. Woensdagochtend noteerde de bitcoin iets onder de 6.300 dollar.

Relatief doet de bitcoin het daarmee helemaal niet zo slecht, want het gros van de cryptomarkt is in mineur. Zo heeft ethereum, de nummer twee op de markt, in een week tijd liefst 34 procent in geleverd.

Het brede beeld is dan ook dat in tijden dat de cryptomarkt het zwaar heeft, een vlucht plaatsvindt naar de ‘oermunt’ die als relatief veilig wordt gezien: de bitcoin.

Onderstaande grafiek laat zien dat de zogenoemde dominantie van de bitcoin de afgelopen maanden fors is toegenomen. Dit is het aandeel van de bitcoin in de marktwaarde van de totale cryptomarkt. Die loopt sinds mei dit jaar gestaag op tot inmiddels bijna 58 procent.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

De waarde van de cryptomarkt is dit jaar gedaald van een piek van ruim 800 miljard dollar tot inmiddels minder dan 200 miljard dollar, blijkt uit data van de site coinmarketcap.com.

Dogecoin veert op

Toch doen niet alle zogenoemde 'alternatieve cryptomunten' het beroerd. Neem de dogecoin. Daar gebeurde de afgelopen maanden weinig mee, tot eind augustus. Sindsdien is deze cryptomunt plots met ruim 130 procent gestegen.

(klik voor uitvergroting)

De dogecoin werd enkele jaren geleden als een grap gelanceerd en refereert aan een populaire meme op internet uit 2013.

De recente koerssprong betekent dat de dogecoin een marktwaarde heeft gekregen van ongeveer 730 miljoen dollar, tegen 280 miljoen dollar pakweg twee weken geleden. Hiermee is de dogecoin plots de top 20 van grootste cryptomunten binnen gestormd.

Een mogelijk verklaring is de toevoeging van de dogecoin aan de populaire beursapp Robinhood. Verder heeft de dogecoin recent een technische aanpassing gedaan om een koppeling met het ethereumnetwerk mogelijk te maken.

Maar zoals vaak komen verklaringen van opmerkelijke bewegingen op de cryptomarkt achteraf en is de omvang van koerssprongen lastig op basis van rationele argumenten te rechtvaardigen.

LEES OOK: De cryptomarkt lijkt in een bloedeloze toestand te zijn geraakt