De leeftijd waarop auto’s bij de sloop belanden, stijgt fors. Onder automodellen jonger dan 10 jaar is de kans dat een exemplaar bij de sloop belandt, het grootst bij de Hyundai Veloster.

Auto’s in Nederland gaan op steeds latere leeftijd naar de sloop. De gemiddelde leeftijd als ze op de sloop belanden is dit jaar gestegen tot boven de achttien jaar. Daarmee rijden ze vijftien maanden langer rond dan in 2012.

Dat maakte brancheorganisatie VWE voertuiginformatie en -documentatie maandag bekend.

De gemiddelde leeftijd werd dit jaar flink opgeschroefd doordat er veel meer oldtimers werden gesloopt. Dat komt waarschijnlijk door de aangescherpte fiscale regels voor oldtimers, waardoor veel van deze auto’s niet meer vrijgesteld zijn van wegenbelasting.

Sinds het begin van het jaar zijn er in totaal 182.131 personenauto’s gesloopt, waarvan 84.120 ouder dan achttien jaar.

Opel Corsa, VW Polo, VW Golf

Onder de jongere exemplaren komen de Opel Corsa, Volkswagen Polo en VW Golf het vaakst bij de sloper terecht. Dat deze drie modellen bovenaan staan is niet verwonderlijk, omdat het ook de meest voorkomende auto’s in het Nederlandse wagenpark zijn.

Ook jonge exclusieve sportwagens belanden weleens op de sloop. Zo kwamen er dit jaar al twaalf jonge Porsches bij het demontagebedrijf terecht, waaronder een zestal 911’s. De duurste auto’s die dit jaar al op jonge leeftijd door een sloper werden gedemonteerd, zijn een Bentley Continental GT en een Spyker C8.

Lees ook op Business Insider

Hyundai Veloster

Om een beter beeld te krijgen van de kans dat een auto naar de sloop gaat, heeft de VWE een aparte vergelijking gemaakt op basis van het aantal auto’s van jonger dan 10 jaar per model dat op de sloop belandt.

In dit lijstje staat de Hyundai Veloster staat bovenaan. Dit jaar zijn er al acht stuks van dit sportieve model gesloopt. “Dat is veel voor een auto die pas sinds 2011 geleverd is en waarvan er begin dit jaar in totaal 280 exemplaren in ons land rondreden”, aldus de VWE.

Een andere opvallende sloopkandidaat is de Fisker Karma. Van deze exclusieve elektrische auto zijn er dit jaar twee, nog geen twee jaar oude exemplaren gedemonteerd.

(klik voor uitvergroting)

sloopauto's

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl