Ook in tijden van economische malaise zijn er liefhebbers die zich met een bijzondere auto willen onderscheiden. Z24 maakte een selectie van de meest exclusieve importauto’s, met slideshow.

Het importeren van een auto is doorgaans een kwestie van een beetje rekenen en wat extra papierwerk, maar dan heb je ook wat. In de eerste vier maanden van dit jaar werden er ruim 29 duizend auto’s in Nederland geïmporteerd, zo blijkt uit de verkoopcijfers die branchevereniging Rai bij houdt. Meest populair zijn Duitse merken Volkswagen en Mercedes, die respectievelijk ruim 3800 en 3100 importauto’s telden.

Voor de meer bijzondere merken zie deze slideshow: exclusieve importauto’s

Auto importeren

Bij het importeren van een auto komen een aantal praktische zaken kijken. Zo moet je bij invoer de aanschafbelasting BPM betalen in Nederland en voor reguliere auto’s is het dan de vraag of de lagere aanschafprijzen in bijvoorbeeld Duitsland daar tegenop wegen.

Wil je een nieuwe auto zelf naar Nederland rijden, dan moet je in het land van herkomst een tijdelijk kenteken aanvragen. Ook moet je zorgen dat je auto WA-verzekerd is. In Duitsland kost je dat bij elkaar een euro of honderd, maar vooral veel tijd omdat je langs het Strassenverkehrsambt moet om het ‘Ausfuhrkennzeichen’ te regelen.

Veel makkelijker, en in ieder geval minder tijdrovend is de auto naar Nederland te laten vervoeren. Dat kost je een paar honderd euro, maar scheelt heel veel stress en tijd.

Eenmaal in Nederland moet de auto op kenteken worden gezet. Maar voor het zover is, moet je hem ook APK laten en keuren en laten bekijken door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Ook dat is weer een kostenpost van een dikke honderd euro.

Exclusieve merken

Voor wie niet op een paar duizend euro hoeft te kijken, gaat het bij de import van een auto natuurlijk vooral om het onderscheid van de massa.

Uit de importcijfers blijkt dat je met een Ferrari nog redelijk gewoontjes bent. Daarvan werden er 41 geïmporteerd in de eerste vier maanden van dit jaar. Een Bentley is al wat specialer met 19 geimporteerde wagens.

Maar echt exclusief wordt het pas als je je een Maybach of een elektrische sportwagen van Fisker kunt veroorloven. Z24 ploos de importcijfers uit voor de slideshow: de meest exclusieve importauto's

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl