We worden steeds later volwassen – tegenwoordig neemt het leven pas echt vorm aan na je dertigste. Maar hoe voorkom je dat je die cruciale fase verkeerd begint? Wat zijn de grootste fouten die je op je dertigste en daarna kunt maken?

Bij Inc.com brachten ze in kaart wat mensen hierover op messageboards opbiechten. Drie grote lijnen:

1. Werk boven mensen

Boven aan het spijtlijstje staat: te hard werken. Aan het begin van je carrière, of wanneer die een beetje onder stoom begint te komen, is de druk en de verleiding groot om alles te geven voor je werk. Maar dat kan ten koste gaan van belangrijke relaties.

Werk niet alleen, maar doe ook dingen die het waard zijn om later aan terug te denken. Hoe ouder je wordt, des te moeilijker wordt het om betekenisvolle relaties op te bouwen. Doe dat als je nog jong bent.

2. Geen balans tussen passie en geld

Dit zijn twee kliffen die moeilijk te bevaren zijn, en dicht bij elkaar liggen. Aan de ene kant is er de verleiding voor een maandelijks salaris, veel verdienen, veel consumeren, en erachter komen dat je eigenlijk geen idee hebt waar je het voor doet. Veel mensen betreuren dat ze de voorkeur hebben gegeven aan financiële stabiliteit boven het verwerkelijken van hun idealen of dromen.

Maar aan de andere mensen zijn er ook genoeg mensen die er spijt van hebben dat ze niet genoeg aandacht hebben gegeven aan een solide financiële basis, juist bij het volgen van hun passie. Bijvoorbeeld door al te makkelijk in een start-up-avontuur te stappen. Iets van zekerheid kan een hoop stress en zorgen voorkomen.

3. Denken dat je een plan moet volgen

Laat een vooraf uitgestippeld plan niet je leven vergallen. Denk niet alleen aan alles wat er nog mist of niet perfect is, maar hou ook een open oog voor je zegeningen. Blijf kritisch naar alle verplichtingen die de maatschappij je oplegt. Word je echt wel gelukkig van een koophuis? Ben je bij dat prestigieuze bedrijf echt wel op je plek?

Doelen zijn belangrijk, maar je moet er niet te strikt aan vasthouden, dat zorgt alleen voor stress. Luister goed naar jezelf, en hou een open oog voor alle mogelijkheden die het leven biedt.