Het begint bijna een riedeltje te worden, ook dit jaar komen de Amerikaanse universiteiten van Harvard en Stanford als beste ter wereld uit de bus.

Op de derde plek staat het Britse Cambridge. Dat blijkt uit de jaarlijkse Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die dinsdag is gepubliceerd. De top-100 wordt dit jaar gedomineerd door in totaal 48 Amerikaanse universiteiten.

De ‘ARWU-ranking’ bekijkt jaarlijks meer dan duizend universiteiten. De beste vijfhonderd worden opgenomen in de ranking.

De Academic Ranking of World Universities, zoals de lijst officieel heet, kijkt vooral naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen telt zwaar mee.

Dit zijn de best presterende Nederlandse universiteiten op de lijst:


4. Universiteit van Leiden, nummer 88 op de wereldwijde ranglijst.

2014-05-19 14:38:59 LEIDEN - Het beroemde Zweetkamertje van de Universiteit Leiden. Op de muren van de kamer staan vele duizenden namen en handtekeningen van afgestudeerden, maar ook bijvoorbeeld koningin Wilhelmina en Nelson Mandela hebben er hun naam achtergelaten. De kamer, die vroeger werd het gebruikt als wachtkamer voor kandidaten die hun doctoraalexamen gingen afleggen, vandaar de naam Zweetkamertje, moet nodig worden gerestaureerd. ANP MARTIJN BEEKMAN


3. Erasmus Universiteit Rotterdam, nummer 73 op de wereldwijde ranglijst.


2. Rijksuniversiteit Groningen, nummer 59 op de wereldwijde ranglijst.

2016-11-23 17:49:00 DEN HAAG - Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hoogleraar Organische Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt een koninklijke onderscheiding uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. ANP BART MAAT


1. Universiteit van Utrecht, nummer 47 op de wereldwijde ranglijst.

2016-09-05 15:53:01 UUTRECHT - Het cortège, de stoet hoogleraren, op weg naar de Domkerk tijdens de opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Utrecht. ANP JEROEN JUMELET

De Universiteit Utrecht is voor de vijftiende keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland. Een jaar eerder stond de Utrechtse universiteit nog op de 65ste plek.

LEES OOK: Deze 8 Amerikaanse universiteiten leveren de meeste miljardairs af