Het Legatum-instituut heeft de 11e jaarlijkse Prosperity Index gepubliceerd, een ranglijst met de meest welvarende landen ter wereld.

De hoeveelheid geld die een land heeft is natuurlijk een teken van welvarendheid, maar het Legatum-instituut kijkt naar veel meer factoren.

De organisatie keek naar 104 variabelen om de lijst te kunnen samenstellen. Zo werd er gekeken naar traditionele indicatoren zoals het bruto binnenlands product en het aantal mensen dat fulltime werkt, maar ook naar andere interessante cijfers, zoals het aantal internetservers in een land en hoe uitgerust de mensen zich voelen. Er werden cijfers gegeven binnen de volgende negen subcategorieën: economische kwaliteit, zakelijke omgeving, bestuur, vrijheid, sociaal kapitaal, veiligheid en beveiliging, onderwijs, gezondheid en natuurlijke omgeving.

In het onderzoek werden de 149 landen meegenomen die de meeste data beschikbaar hebben. Nadat Noorwegen zeven jaar lang bovenaan de lijst stond, werd het land in 2016 van de troon gestoten door Nieuw-Zeeland. Maakt Noorwegen een comeback of komt Nederland een keer op die felbegeerde eerste plek? Bekijk de lijst hieronder.


28. Uruguay — Uruguay scoorde goed binnen alle categorieën, maar scoorde uitmuntend in de categorie vrijheid. Als dat de enige categorie was geweest, had Uruguay op de zevende plek gestaan.

Foto: Getty Images / Mario Tama

27. Estland — Estland staat bekend als een van de meest digitaal-savvy landen, maar het land scoorde vooral veel punten in de categorie natuurlijke omgeving, waardoor het land op nummer 7 terechtkomt in deze categorie.

Foto: Simone Vasta / 500px.com

26. Tsjechië - Tsjechië was geen uitblinker in een specifieke categorie, maar belandde wel in de top 30 in zes van de negen categorieën.

Foto: RossHelen / Shutterstock

25. Portugal — Portugal belandde in de top 50 in bijna alle categorieën, maar scoorde het hoogst in de categorie persoonlijke vrijheid, waar het land op de tiende plek terechtkwam.

Foto: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

24. Hong Kong - De Verenigde Naties erkennen Hong Kong niet als onafhankelijk land. Toch is de regio opgenomen in de Prosperity Index, waar het prima scoort. Zo staat Hong Kong op nummer 3 als het gaat om de beste zakelijke omgeving.

Foto: Flickr / Loïc Lagarde

23. Japan - Japan kampt al jaren met een stagnerende economie, maar het blijft een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld. Het Aziatische land staat op plek 4 als het gaat om veiligheid, beveiliging en gezondheid.

Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoo

22. Malta — Dit eiland in de Middellandse Zee zat binnen vijf categorieën in de top 25, maar blonk uit in sociaal kapitaal en veiligheid & beveiliging en belandde op plek 7 in beide categorieën.

Foto: Shutterstock/Creative Travel Projects

21. Slovenië — Slovenië heeft ten opzichte van vorig jaar een plek moeten inleveren omdat het niet langer de beste natuurlijke omgeving ter wereld heeft. Binnen deze categorie is het land naar de tweede plek gestoten.

Foto: Flickr / Jorge Franganillo

20. Spanje — Politieke problemen, en dan met name alles rondom de Catalaanse onafhankelijkheid, hebben een schaduw geworpen over het land. Toch blijft het een van de meest welvarende landen. De laagste plek voor Spanje was binnen de categorie economische kwaliteit (plek 37).

Foto: Reuters / Ivan Alvarado

19. Frankrijk — Het gaat economisch goed met het land dat sinds mei een nieuwe president heeft. Frankrijk scoorde goed binnen elke categorie in het onderzoek, maar kwam het hoogst (de vierde plaats) in de categorie natuurlijke omgeving.

Foto: Harry Engels / Getty Images

18. Verenigde Staten — Ook wel bekend als het land van de mogelijkheden, daar waar alle succesvolle merken en bedrijven zich bevinden. Het is dus niet opmerkelijk dat het land bovenaan de categorie zakelijke omgeving is beland.

Foto: Greg Flume / Getty Images

17. Singapore — Beroemd vanwege de status als 's werelds beste haven en financiële spil. Ook kun je prima wonen in Singapore - het land staat op de tweede plaats als het gaat om gezondheid en economische kwaliteit. Het land laat alle andere landen achter zich als het gaat om veiligheid en beveiliging.

Foto: Unsplash / Annie Spratt

16. België - Onze zuiderburen doen het goed: binnen de categorie educatie staan de Belgen op de negende plek. Het land van waaruit de Europese Unie wordt bestuurd staat daarnaast op plek 11 in de categorieën vrijheid en gezondheid.

Foto: Reuters / Yves Herman

15. Oostenrijk - Oostenrijk scoort het best in de categorie gezondheid (5e plaats). De Oostenrijkers staan op de zesde plek als het gaat om veiligheid en beveiliging.

Foto: Flickr / Roderick Eime

14. Luxemburg - Luxemburg is twee plaatsen gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar het land van EU-chef Jean Claude Juncker blijft de beste gezondheidscijfers hebben van alle landen.

Foto: Barbara Tasch

13. IJsland - Met slechts 300.000 inwoners lijkt IJsland geen logische keuze voor de lijst van de meest welvarende landen, maar - net als vorig jaar - belandde het land in de top 5 binnen drie categorieën: veiligheid en beveiliging, vrijheid, en sociaal kapitaal.

Foto: Unsplash / Mahkeo

12. Ierland - Ierland staat in de top 10 in vier categorieën, maar scoorde het best in de categorie vrijheid, waar het land op de 5e plek belandde.

Foto: Shutterstock

11. Duitsland - Het land dat het economisch goed doet, presteerde niet buitengewoon goed in een bepaalde categorie, maar kwam nooit lager dan de 17e plek. Het best scoorden onze oosterburen in de categorie economische kwaliteit (plaats 9).

Foto: Reuters

10. Verenigd Koninkrijk — De Brexit heeft tot nu toe geen voelbare impact gehad op de welvarendheid van het Verenigd Koninkrijk, want het land staat op precies dezelfde plek in de ranglijst als vorig jaar. Het beste scoorde het VK in de categorie zakelijke omgeving, waar het op plek 5 terechtkwam.

Foto: Chris Jackson / Getty Images

9. Australië - Beroemd dankzij de laid-back levensstijl en het goede weer; het is dus ook niet raar dat Australië op de eerste plaats is beland in de categorie sociaal kapitaal. Desondanks zakte het land in een jaar tijd van de zesde naar de negende plek.

Foto: Reuters / Tim Wimborne

8. Canada - Canada stond vorig jaar nog op de vijfde plaats, maar weet nog steeds de nodige punten te behalen in de meeste categorieën. De Canadezen scoren zeer hoog (de tweede plaats) in de categorie vrijheid.

Foto: Reuters / Mark Blinch

7. Denemarken - Denemarken scoort vooral hoog in de categorie sociaal kapitaal, waar het land op de 4e plek belandde.

Foto: Marko Djurica

6. Nederland! — We zijn in een jaar tijd één plekje gestegen in de ranglijst. Ons land eindigde in de top 10 van zeven van de negen categorieën. De totale score werd beïnvloed door de 46e plek in de categorie natuurlijke omgeving.

Foto: Reuters / Michael Kooren

5. Zweden - Zweden is in een jaar tijd drie plaatsen gestegen, en dat is vooral te danken aan de economische kwaliteit (nummer 1). Ook eindigde het Scandinavische land in de top 10 in drie andere categorieën.

Foto: Michael Campanella / Getty Images

4. Zwitserland - Zwitserland staat wel vaker bovenaan lijstjes als de Prosperity Index, met dank aan het fantastische onderwijs (eerste plek) en de geweldige gezondheidszorg. In deze categorie belandde het land op plek 3.

Foto: Flickr / Todd Petrie

3. Finland - Finland behoort officieel niet tot Scandinavië, maar de Finnen kunnen niet ontkennen dat hun land toch zeker behoort tot een van de meest welvarende landen. In Finland zit het vooral wel goed met het bestuur, wat het land binnen de categorie een eerste plek opleverde.

Foto: Shutterstock

2. Nieuw-Zeeland - Vorig jaar voerde Nieuw-Zeeland nog de lijst aan, maar het land is toch weer een plekje gedaald ondanks de eerste, tweede en derde plek in vijf categorieën. De meeste punten behaalde dit land in de categorie vrijheid, maar door een 23e plek in de categorie veiligheid en beveiliging moet Nieuw-Zeeland de eerste plaats afstaan aan ...

Foto: TripAdvisor

1. Noorwegen! Noorwegen moest de beste positie een jaartje afstaan, maar het land is weer terug op de eerste plek. Het rijke Scandinavische land eindigde in de top acht in elke categorie. In het land gaat het vooral goed met de natuurlijke omgeving, het bestuur en de veiligheid.

Foto: Reuters / Kacper Pempel