De zomer komt eraan. Feitelijk gezien startte het jaargetijde al op 21 juni, zoals elk jaar, maar deze week – en met name dit weekeinde – gedraagt het weer zich ook echt volgens zomerse taferelen.

Op zaterdag is het in praktisch het hele land net boven de 25 graden Celsius, op zondag kruipt het kwik verder richting 30 graden. Beide dagen zijn zonovergoten, volgens de huidige voorspellingen.

Prachtig weer dus om naar het strand te gaan.

In aanloop naar de – vermoedelijke – massale trek naar de kust doken reisorganisatie TravelBird en kortingsite actiecode.nl in de prijzen op de Nederlandse stranden.

Actiecode.nl keek naar de kosten van een rondje bij honderden strandpaviljoens. In het onderzoek zijn de prijzen opgenomen van 352 strandpaviljoens in Zuid-Holland (133), Noord-Holland (106), Zeeland (57), Friesland (16), Flevoland (11), Gelderland (8) en Utrecht (7). Daaronder vallen paviljoens aan zee en aan zoetwater- en stadsstranden.

Wie niet op een euro meer of minder kijkt kan met een gerust hart aanschuiven op een paviljoen in Zuid-Holland. Daar is een rondje gemiddeld het duurst, 18,50 euro, met Bloemendaal als uitblinker. Daar betaal je gemiddeld het meest voor een rondje: 21,55 euro.

Het duurste rondje vind je echter in Scheveningen. Op een van de paviljoens daar betaal je voor een rondje 22,80 euro. De rondjes van actiecode.nl bestonden telkens uit een vaasje bier, een witte wijn, een cola, frites en een tosti.

Het goedkoopste rondje vind je in Callantsoog in Noord-Holland: 11,50 euro.

De kosten per consumptie zijn ook uitgesplitst. Zo leren we dat de gemiddelde prijs voor een vaasje bier 2,83 euro is. Voor een glas witte wijn betaal je gemiddeld 3,94 euro. Op het strand van Scheveningen betaal je gemiddeld 3,28 euro voor een vaasje en in Bloemendaal 3,53 euro.

Gemiddeld betaal je in Zuid-Holland voor een vaasje 3 euro, waarmee het de duurste provincie is. Hoewel Zeeland niet de goedkoopste provincie is in dit onderzoek, vind je er wel het goedkoopste glas pils, met een gemiddelde prijs van 2,65 euro.

Een dagje strand is op Vlieland het duurst

TravelBird keek iets breder en nam in haar berekeningen ook de prijzen van de faciliteiten per strand (zoals toegangsprijs en de kosten van een ligstoel en parasol) en een fles zonnecrème (200ml) mee. Ook TravelBird ging naar de plaatselijke horeca en kocht er elke keer een flesje water, een fles bier á 33cl, bestelde er een lunch (inclusief drankje en dessert per persoon) en een ijsje.

De reisorganisatie kwam tot de onderstaande rangschikking; 21 stranden in Nederland van duur naar goedkoop.

Ook in deze lijst scoort Bloemendaal hoog, met een bedrag van 50,72 euro voor een dagje strand. Maar Bloemendaal is niet het duurste dagje strand. Vlieland staat op 1 en is 2,50 euro duurder.

Hoewel Scheveningen op onderdelen nog als duur uit de bus kwam in het andere onderzoek, blijkt dat een dagje zonnebaden op het zand van Scheveningen niet het duurste is. De Haagse badplaats valt net buiten de top 10 en bekleedt de 11de plek met een dagprijs van 45,96 euro.

TravelBird keek niet alleen naar Nederlandse stranden; in totaal nam het 300 stranden wereldwijd onder de loep. Anse Vata op Nieuw-Caledonië (voor de Australische kust) is het duurste strand in de Strand Prijsindex 2018 met een totale prijs van € 78,57 voor een dagje strand.

Goedkoop is het op Cua Dai Beach in Vietnam met een totale prijs van 13,44 euro. Daar is het zondag tegen de veertig graden Celsius.