Analisten van de Australische investeringsbank Macquarie hebben onderzoek gedaan naar de slimste regio’s ter wereld. Het team noemt ze ook wel ‘brain belts’ – plekken die veranderd zijn in hubs waar intelligente mensen werken in verschillende techsectoren.

De lijst is gebaseerd op het onderzoek uit het boek van Antoine van Agtmael en Fred Bakker uit 2016 genaamd The Smartest Places on Earth.

De bank zegt dat Van Agtmael en Bakker nog talloze andere plaatsen kunnen noemen, “vrijwel allemaal in Noord-Amerika en Europa”.

Hier is de lijst van iedere regio met hun specialisatie:

brain-belts

 

Wat opvalt is dat de dertien regio's zich bevinden in de westerse wereld. De onderzoekers keken ook naar Azië, maar kwamen tot de conclusie dat bedrijven en overheden daar vaak niet flexibel genoeg zijn om zich echt te meten met de andere regio's.

'Brain belts' beschikken volgens de analisten over "onderzoeksfaciliteiten met diepe, specialistische kennis; onderwijsinstellingen; overheidssteun voor basisonderzoek; aantrekkelijke werk- en leefomgevingen; kapitaal; en het belangrijkste: de sfeer van vertrouwen en vrijheid van denken. Hierdoor worden onorthodoxe ideeën gestimuleerd en mislukkingen aanvaardt als noodzakelijk onderdeel van innovatie."

Veel Aziatische landen en bijvoorbeeld ook Mexico en Turkije zijn volgens de onderzoekers veel hiërarchischer en gefocust op regeltjes.

Het onderzoek naar de intelligente clusters keek naar het volledige spectrum van technologische innovatie, van de ontwikkeling van nieuwe, dure producten tot het testen van geautomatiseerde processen met 3D-printers.

Hoewel sommigen zich zorgen maken over de invloed van automatisering op de werkgelegenheid is Macquarie optimistisch. Zo haalt de investeringsbank het boek van Enrico Moretti uit 2013 aan, genaamd The New Geography of Jobs. Hij stelt dat "bij iedere nieuwe hightechbaan er vijf andere banen komen kijken. Drie voor professionals en twee voor de lageropgeleide mens."