Pretpark ‘De Efteling’ blijft veruit de populairste dagattractie van Nederland met vorig jaar 4,7 miljoen bezoekers. Het voormalige sprookjespark in Kaatsheuvel werd vorige week nog verkozen tot beste pretpark van de Benelux en opent op 1 juli de nieuwste attractie ‘Symbolica’, de duurste ooit in de Efteling.

De rest van de top drie bestaat uit musea.

Bekende attracties als Madurodam, het Dolfinarium en de Apenheul ontbreken in de hoogste regionen van de top-50 die het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen donderdag bekend heeft gemaakt.

Wat zijn dan wel de populairste dagattracties? Bekijk de 13 bestbezochte attractieparken, dierentuinen, musea, sportieve recreatiegelegenheden en andere bezienswaardigheden van 2016 hieronder.

13. Heineken Experience – 1.220.280 bezoekers

De oude bierketels in de Heineken Experience. Foto: ANP/Lex van Lieshout

De Heineken Experience is een museum over het biermerk en is gevestigd in de voormalige Heineken-brouwerij in Amsterdam. De buurt is minder blij met alle drukte rond het museum en heeft met succes een ‘Hexit’ tegengehouden, een nieuwe uitgang naar het Marie Heineken-plein.

12. Anne Frank Huis – 1.295.585 bezoekers

Toeristen staan in de rij voor het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Foto: ANP/Bas Czerwinski

Het voormalige onderduikadres van het joodse meisje Anne Frank en haar familie is vooral populair bij buitenlanders. Van de in totaal 1.295.585 bezoekers kwamen er 1.217.850 uit het buitenland.

11. Wildlands Adventure Zoo Emmen- 1.305.000 bezoekers

Bezoekers van het dierenpark Wildlands kijken vanuit een savannetruck naar de giraffen. Foto: ANP/Vincent Jannink

Wildlands ligt aan de andere kant van het centrum van Emmen dan het voormalig Dierenpark Emmen, dat kampte met fors teruglopende bezoekersaantallen. Op 18 maart 2016 openende koning Willem-Alexander de nieuwe Zoo.

Lees ook op Business Insider

10. Artis (Natura Artis Magistra) – 1.352.699 bezoekers

Baby-olifantje Sanuk mocht vorig najaar voor het eerst naar buiten. Foto: ANP/Sander Koning

De oudste dierentuin van Nederland is nog altijd populair. Artis kreeg deze donderdag wel slecht nieuws te verwerken: de met Pasen geboren giraffe is na vier dagen overleden.

9. De Uithof – 1.389.200 bezoekers

Een asielzoeker leerst schaatsen tijdens de Hollandse Koek-en-Zopie schaatsmiddag in De Uithof. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Sportcentrum De Uithof in Den Haag heeft niet alleen een 400 meter ijsbaan, maar ook twee overdekte kleinere ijsbanen, een indoor skihal, een indoor kartcircuit, een klimhal en een fitness-accommodatie.

8. Attractiepark Duinrell – 1.398.802 bezoekers

Bezoekers van attractiepark Duinrell vermaken zich opperbest in één van de achtbanen. Foto: ANP/Bart Maat

Het bij Wassenaar gelegen attractiepark Duinrell opende op 2 april de deuren voor het nieuwe seizoen en nam daarbij een gloednieuwe glijbaantoren van 22 meter hoog in gebruik.

7. Stromma (voorheen Canal Company) – 1.498.433 bezoekers

Het toen nog Canal Company geheten Stromma vierde in 2009 zijn 25-jarig jubileum met een grote vloot waterfietsen en rondvaartboten in de Amsterdamse grachten. Foto: ANP/Olaf Kraak

Stromma vervoert dagelijks duizenden dagjesmensen en buitenlandse toeristen door de Amsterdamse grachten. Het voormalige Canal Comnpany valt sinds vorig jaar onder de Scandinavische rondvaartgigant Stromma, dat onder meer in Stockholm en Kopenhagen actief is.

6. Diergaarde Blijdorp – 1.512.862

Blijdorp werd in februari verblijd met de geboorte van een neushoorntje. Foto: ANP/Arie Kievit

De dierentuin van 010 trekt meer bezoekers dan die van 020. Begin deze maand presenteerde Blijdorp Erik Zevenbergen als nieuwe directeur. Hij was jarenlang rector van het Libanon Lyceum in Rotterdam.

5. Lovers Canal Cruises – 1.800.000 bezoekers

Lovers vaarde in 2009 als eerste ter wereld met een waterstofboot door de grachten van Amsterdam. Foto: ANP/Marcel Antonisse

Net als concurrent Stromma vaart Lovers Canal Cruises dagelijks duizenden mensen door de grachten van Amsterdam. Lovers is opgericht in 1950 en heeft een vloot van 45 boten.

4. Zaanse Schans – 1.847.277 bezoekers

Luchtfoto van molens langs de Zaanse Schans versierd met Nederlandse roodwitblauwe vlaggen op Koningsdag 2015. Foto: ANP/Bram van de Biezen

De klassieke molens en houten huisjes van de Zaanse Schans trekken nu al bijna 2 miljoen (vooral buitenlandse) bezoekers per jaar, maar dat moet in 20130 zijn toegenomen tot 3 miljoen. Bewoners en bezoekers kunnen daarover meedenken.

3. Van Gogh Museum – 2.076.526 bezoekers

Directeur Axel Ruger en minister Jet Bussemaker onthullen twee gestolen Van Gogh-schilderijen die in september vlakbij Napels zijn gevonden door de Italiaanse politie. Foto: ANP/Sander Koning

Het Van Gogh-museum is de allerpopulairste attractie van Nederland voor internationale bezoekers. bijna 1,8 miljoen van de ruim 2 miljoen bezoekers vorig jaar kwam uit het buitenland.

2. Rijksmuseum Amsterdam – 2.259.987 bezoekers

Toenmalig president Barack Obama bracht in 2014 een bezoek aan het Rijksmuseum en foto’s van hem voor De Nachtwacht haalden meerdere buitenlandse voorpagina’s. Foto: EPA/Jerry Lampen

Het Rijksmuseum probeert onder de nieuwe directeur Taco Dibbits meer jongeren te trekken. Zo is onlangs de app Snapguide geïntroduceerd waarop zanger Ronnie Flex en populaire vloggers als Mert Ugurdiken en Teske de Schepper een speciale rondleiding verzorgen.

1. De Efteling – 4.764.561 bezoekers

De Efteling geeft een kijkje in de nieuwe attractie Symbolica. Het is een overdekte attractie waarin de wisselwerking tussen werkelijkheid, droom en fantasie centraal staat. ANP/Levin en Paula

Met meer dan het dubbele aantal bezoekers dan de nummer twee overtreft De Efteling alle andere trekpleisters in Nederland ruimschoots. Op 1 juli wordt de nieuwste attractie ‘Symbolica’ in gebruik genomen. Dat is een zogenaamde darkride, een binnenattractie, voor het hele gezin die volgens het pretpark qua ervaring vergelijkbaar is met de Fata Morgana en Droomvlucht.

Bekijk hier de volledige top-50 van dagattracties in Nederland