De Verenigde Naties heeft deze week zijn jaarlijkse Human Development Report uitgebracht, waarin onder meer wordt gekeken waar mensen het langst en gezondst leven – anders gezegd, de landen waar je het best kunt wonen.

De VN heeft naar bijna 200 landen gekeken en een aantal categorieën beoordeeld, waaronder levensverwachting, onderwijs, de financiële situatie en gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Dit zijn de landen die het hoogste scoren.


11. Verenigde Staten — De VS scoort vooral punten op inkomen. Amerikanen verdienen gemiddeld $53.245 per jaar.

Foto: Henny Ray Abrams/AP

10. Canada — Canada heeft dezelfde score als de VS en doet het vooral goed op het gebied van onderwijs. Meer dan de helft van de bevolking heeft gestudeerd.

Foto: Ontario Library Association/Flickr

9. IJsland — Mensen in IJsland hebben een hoge levensverwachting. Ze worden gemiddeld 82,7 jaar oud.

Foto: Daniel Enchev/Flickr

8. Ierland — Criminaliteit is laag in Ierland. Per 1.000 inwoners wordt er gemiddeld 1,1 persoon vermoord.

Foto: Reuters/Darren Staples

7. Nederland — Nederland scoort vooral goed door de lage inkomensongelijkheid, die al sinds de negentiger jaren afneemt.

Foto: Roman Boed

Source: OECD


6. Singapore — Ook mensen in Singapore leven lang. De gemiddelde levensverwachting ligt op 83 jaar.

Foto: Jirka Matousek/Flickr

6. Denemarken — Denemarken heeft een gedeelde plek met Singapore. De inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen is relatief laag, met een 'gender wage gap' van 7,8 procent voor fulltimers. In de VS ligt dat gat op 17,9 procent.

Foto: Flickr/Moyan Brenn

Source: OECD


4. Duitsland — Sinds oktober 2014 zijn alle universiteiten gratis voor Duitsers en internationale studenten. 96% van de Duitsers heeft secundair onderwijs gevolgd.

Foto: Fabiano Rebeque/Flickr

3. Zwitserland  — Dit land scoort goed op gezondheid. Gemiddeld worden mensen zo'n 83 jaar oud en is er een erg laag risico voor ziektes als malaria, HIV en tuberculose.

Foto: Reuters

3. Australië — Australië scoort hetzelfde aantal punten als Zwitserland. Zo'n 5 procent van het Australische nationaal inkomen gaat naar onderwijs. De meeste Australiërs gaan in totaal zo'n 20 jaar naar school.

Foto: Getty Images/Darrian Traynor

1. Noorwegen — Voor het dertiende jaar op rij staat Noorwegen bovenaan deze lijst. Het land scoort het hoogst op het gebied van levensstandaard, levensverwachting en onderwijs. Dankzij het robuuste stelsel voor gezondheidszorg ligt de gemiddelde levensverwachting hier op 82 jaar

Foto: Pexel

Uit het VN-rapport kan ook opgemaakt worden dat de wereld algeheel eens steeds betere plek wordt om te leven. Hoewel 800 miljoen mensen nog steeds dagelijks honger lijden, zijn er de afgelopen 25 jaar zo'n 1 miljard mensen uit armoede gekomen.

Foto: ontwikkeling welzijn en welvaar in de wereld. The United Nations/Screenshot

Tegelijkertijd merkt het rapport op dat er diverse valkuilen zijn die vooruitgang tegengaan. Discriminatie, intolerantie en sociale vooroordelen. Groepen zoals vrouwen en etnische minderheden worden daardoor benadeeld op het gebied van werk, onderwijs en eigendomsrechten.