Je hoeft steeds minder de deur uit om dingen te kunnen kopen. Van kleding tot je dagelijkse boodschappen en van vakanties tot medicijnen, alles is online te verkrijgen en daar maken we dan ook steeds vaker gebruik van.

Bijna driekwart van alle Nederlanders heeft wel eens online-aankopen gedaan, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is negen procent meer dan vier jaar geleden. Vooral 25- tot 45-jarigen shoppen online, maar de grootste toename was te zien onder 65-plussers.

Bron: CBS

Mensen weten vooral sites te vinden om kleding, vakanties en concertkaartjes te kopen. Maar de grootste groei was in de afgelopen vier jaar te zien bij de aanschaf van levensmiddelen en medicijnen. Daarvan wordt inmiddels ruim twee keer zoveel verkocht als in 2012. Bijna één op de vijf door het CBS ondervraagde personen geeft aan wel eens  online levensmiddelen gekocht te hebben. Zeven procent kocht online medicijnen.

65-plussers kopen relatief meer boeken en tijdschriften online en jongeren zijn vaker online te vinden voor concertkaarjes en soft- en hardware.

Ook zijn steeds minder mensen bang meer om financiële diensten en producten, zoals verzekeringen en beleggingsproducten online te kopen. In 2016 heeft 27 procent van de ondervraagden online een nieuwe verzekering afgesloten of bestaande verzekeringen gewijzigd.

Bron: CBS

Slechts vijf procent van alle Nederlanders koopt wel eens wat zonder zich vooraf te informeren over de aanbieder. Meestal zoeken mensen eerst informatie op of bekijken ze product- of prijsvergelijkingswebsites en lezen ze recensies en beoordelingen van andere klanten.

Doordat steeds meer mensen online hun aankopen doen hebben warenhuizen, kleding- en schoenenzaken en elektronicawinkels het steeds zwaarder.

Hier een overzicht van de meest in het oog springende faillissementen van de afgelopen drie jaar:

2016

MS Mode
McGregor
Scheer&Foppen
Unlimited Sports Group (USG)

2015

V&D
MacIntosh
DA Retailgroep
Miss Etam
Schoenenreus

2014

Mexx
Halfords
Free Record Shop
Polare