Elk jaar zet de consumentenwebsite voor de luchtvaart Skytrax, de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld op een rijtje. Hoewel maatschappijen uit Azië van oudsher de lijst domineren, hebben Europese spelers zich goed staande weten te houden in de moordende concurrentie.

De laatste niet-Aziatische luchtvaartmaatschappij die naar huis ging met Skytrax’ Vliegtuigmaatschappij van het jaar award, was British Airways in 2006. Qatar Airways sleepte dit jaar de nummer één-positie binnen.

De ranglijst is gebaseerd op de indruk van 19,87 miljoen passagiers uit 105 verschillende landen. In het onderzoek zijn 325 luchtvaartmaatschappijen meegenomen die zijn beoordeeld op 49 factoren variërend van het boarden tot het comfort van de stoelen en de kwaliteit van de service tijdens de vlucht.

Dit zijn de 10 beste vliegtuigmaatschappijen van Europa.

 


10. Virgin Atlantic Airways

Foto: Flickr/Tomás Del Coro

Positie: 33

Lees ook op Business Insider

Waarom geweldig: Het Britse Virgin Atlantic (VA) is het kroonjuweel van Sir Richard Bransons holding Virgin Group, hoewel het Amerikaanse Delta Airlines met een belang van 49 procent de grootste aandeelhouder is. Virgin Group heeft slechts 20 procent in handen, maar Virgin Atlantic als product, de service en de sfeer ademen Branson: van het paarse sfeerlicht tot de in de puntjes verzorgde stijlvolle uniformen.

Lees meer bij Skytrax.


9. Aeroflot Russian Airlines

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Positie: 30

Waarom geweldig: Hoewel Aeroflot in het Westen misschien het imago heeft van grauwe piloten die oude Sovjet-machines door de verraderlijke Russische winter vliegen, is de werkelijkheid heel anders. Tegenwoordig bestoot de vloot van Aeroflot uit nieuwe Airbus- en Boeing-jets. Over het jaar 2017 heeft Skytrax de Russische luchtvaartmaatschappij uitgeroepen tot beste luchtvaartmaatschappij van Oost-Europa.

Lees meer bij Skytrax.


8. Norwegian

Foto: Norwegian

Positie: 28

Waarom geweldig: Norwegian is een van de maatschappijen die de commerciële luchtvaart de afgelopen 10 jaar volledig op z’n kop heeft gezet. De Scandinaviërs hebben een belangrijke rol gespeeld bij het herintroduceren van vliegen zonder opsmuk tegen gunstige prijzen. Dit jaar werd Norwegian door Skytrax uitgeroepen tot beste budgetmaatschappij van Europa en kreeg het ook de prijs voor beste budgetmaatschappij op lange afstanden van de hele wereld.

Lees meer bij Skytrax.


7. Finnair

Foto: Finnair

Positie: 25

Waarom geweldig: De nationale luchtvaartmaatschappij van Finland heeft dit jaar twee plaatsen gewonnen en staat nu 25ste op de wereldranglijst. De in Helsinki gevestigde maatschappij is door Skytrax uitgeroepen tot beste van Noord-Europa. De belangrijkste lijnvluchten voert Finnair uit met uitsluitend Airbus-toestellen en voor lokale vluchten worden ook vliegtuigen van Bombardier en Embraer ingezet.

Lees meer bij Skytrax.


6. KLM Royal Dutch Airlines

Foto: KLM

Positie: 22

Waarom geweldig: KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die zonder onderbrekingen operationeel is. Het Nederlandse deel van het Air France-KLM conglomeraat zit middenin een grootschalige oppoetsbeurt van de vloot met de aanschaf van nieuwe Boeing 787-9 Dreamliners en een nieuwe World Business Class cabine.

Lees meer bij Skytrax.


5. Air France

Foto: Air France

Positie: 18

Waarom geweldig: Hoewel de opleving van Air France een beetje terugviel dit jaar blijft de service en de kwaliteit van de maatschappij van topklasse. De laatste jaren hebben de Fransen te kampen gehad met financiële problemen en met gedoe met het personeel. Maar dat heeft Air France er niet van weerhouden met indrukwekkende nieuwe producten te komen zoals de eerste klas suites “La Premiere”.

Lees meer bij Skytrax.


4. Austrian Airlines

Foto: Flickr/Austrian Airlines

Positie: 17

Waarom geweldig: In 2017 kreeg de maatschappij die in eigendom is van Lufthansa opnieuw de prijs voor beste service door luchtvaartpersoneel van Europa. De Oostenrijkers hebben vanaf hun thuisbasis in Wenen een vloot van helemaal opgeknapte Boeing 767-300ER en 777-200 jets voor lange afstandsvluchten.

Economy-passagiers geven het Star Alliance-lid hoge cijfers voor de efficiëntie service en voor het eten en entertainmentaanbod aan boord.

Lees meer bij Skytrax.


3. Swiss International Air Lines

Foto: source Flickr/Aero Icarus

Positie: 14

Waarom geweldig: Swiss International Air Lines is in 2002 voortgekomen uit de overblijfselen van Swissair en is nu lid van de Lufthansa-familie. In 2016 was de in Basel gevestigde luchtvaartmaatschappij de eerste ter wereld die ging vliegen met de nieuwe generatie Bombardier C-Series vliegtuigen.

Hoewel sommige passagiers wat comfort missen in de economy class, zijn de meesten vol lof over de vriendelijke service van het cabinepersoneel en het brede assortiment aan alcoholische dranken.

En de Zwitserse chocola die wordt aangeboden is een groot pluspunt.

Lees meer bij Skytrax.


2. Turkish Airlines

Foto: Airbus/Turkish Airlines

Positie: 12

Waarom geweldig: Turkish Airlines is de belangrijkste maatschappij van Turkije en heeft zijn belangrijkste thuishaven op Ataturk Airport in Istanbul. De maatschappij vliegt naar meer dan 100 landen en meer dan 200 steden over de hele wereld en hoopt van Istanbul een wereldwijde overstaphub te maken.

Hoewel politieke onrust en zorgen over veiligheid het leven van Turkish Airlines een stuk ingewikkelder maken blijven de service en het productaanbod onverminderd van hoge kwaliteit.

Turkish Airlines heeft prijzen gewonnen voor beste Business Class Lounge, beste luchtvaartmaatschappij in Zuid-Europa, beste catering aan boord in de Business Class en beste diner in de Business Class Lounge.

Turkish is lid van Star Alliance en heeft zes jaar op rij de Skytrax-prijs voor beste luchtvaartmaatschappij van Europa gewonnen. Nu hebben de Turken die titel verloren aan Lufthansa.

Lees meer bij Skytrax.


1. Lufthansa

Foto: Lufthansa

Positie: 7

Waarom geweldig: De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is de laatste jaar de top 10 binnen gestormd. Klanten roemen Lufthansa vanwege de uitzonderlijk goede service en kwaliteit van het totaalproduct.

De service op de lange afstandsvluchten van Lufthansa is over de hele linie goed, maar de allerbeste ervaring leveren de nieuwere A380 superjumbo’s en de 748-8 Intercontinental jumbojets.

Behalve de notering in de top 10 heeft de nationale luchtvaartmaatschappij ook de prijzen in de wacht gesleept voor beste luchtvaartmaatschappij van Europa en beste diner in de First Class Lounge.

Lees meer bij Skytrax.