De Nederlandse arbeidsmarkt is nog altijd behoorlijk krap, met lage werkloosheidscijfers ondanks een kwakkelende economie. Maar er zijn wel flinke verschillen tussen sectoren en beroepen, als het gaat om banen waar veel of weinig vraag naar is. De publieke arbeidsmarktinstantie UWV maakt hiervoor elk halfjaar een lijst van kansrijke en minder kansrijke beroepen.

Het UWV kijkt per beroep naar trends in sectoren en de verhouding tussen vraag en aanbod. Op de lijst van kansrijke beroepen meldt het UWV donderdag zes nieuwkomers.

Voor het mbo zijn dat:

  • reisadviseurs
  • fitnessinstructeurs
  • schoenmakers

En voor banen op hbo of wo-niveau gaat het om:

  • docenten maatschappelijke vakken, zoals maatschappijleer en aardrijkskunde
  • advocaten
  • hydrologen en adviseurs waterbeheer

Volgens het UWV is de spanning op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar licht afgenomen. De arbeidsmarkt blijft echter krap, met meer vacatures dan werklozen in Nederland.

Krapte op de arbeidsmarkt: ICT, onderwijs, techniek en zorg

Als je kijkt naar de langetermijntrends dan zit de krapte op de arbeidsmarkt in sectoren zoals ICT, onderwijs, techniek en zorg.

"Maar de meeste beroepen op de lijst zijn al jarenlang kansrijk", zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Stef Molleman. "We verwachten dat veel van deze beroepen dat zullen blijven door grote veranderingen en maatschappelijke opgaven waar we mee te maken hebben. Het gaat vaak om beroepen in sectoren als de zorg, onderwijs, techniek en ICT."

Het UWV houdt ook lijsten bij van beroepen met goede en minder goede baankansen. Zo hebben verkoopmedewerkers van huishoudelijke en cadeauartikelen volgens de organisatie een minder goede kans op een baan, mede door faillissementen in de detailhandel waardoor het aantal fysieke winkels afneemt.

Ook nemen de kansen af voor medewerkers voor data-invoer vanwege de toenemende automatisering. Hetzelfde geldt voor medewerkers in postkamers.

Relatief weinig kansen zijn er ook voor dierenverzorgers. Dit heeft volgens het UWV te maken met het feit dat er een hoog aanbod is van studenten dierenverzorging, terwijl de vraag op de arbeidsmarkt beperkt is.

LEES OOK: Het grootste probleem van AI, volgens Elon Musk: wat is de zin van het leven, als computers alles beter kunnen dan mensen?