Allochtoon of autochtoon? Westers of niet-westers? Het zijn termen die het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid niet meer gaan gebruiken, zo maakten deze instanties dinsdag bekend. Ze zijn niet meer van deze tijd en stigmatiserend.

Wie naar de definities kijkt, ziet dat de omschrijving van een allochtoon inderdaad nogal breed is. Dit is volgens het CBS een allochtoon:

“Persoon die in Nederland woonachtig is en van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Wie zelf in het buitenland is geboren, hoort tot de eerste generatie, wie in Nederland is geboren, hoort tot de tweede generatie.”

En de definitie van westers of niet-westers is nog vreemder. Volgens de officiële indeling zijn Japanners en Indonesiërs westers, vanwege hun sociaaleconomische positie en de geschiedenis van Nederlands-Indië. Surinamers, Antillianen en Turken vallen juist onder de niet-westerse allochtonen.

Om duidelijk te maken tot welke gekke situaties de definities leiden, hieronder een lijst van bekende Nederlanders die allochtoon zijn van westerse of niet-westerse afkomst. Van sommige had je het misschien echt niet verwacht.


Katja Schuurman is geboren in Nederland, maar haar moeder is Surinaams-Chinees en komt van Curaçao. Dat maakt Katja Schuurman een tweede generatie niet-westerse allochtoon.

katja schuurman


De vader van Willem-Alexander was prins Claus, een geboren Duitser. Onze koning is dus een tweede generatie westerse allochtoon.

willem-alexander


Ruud Gullit is geboren in Amsterdam als buitenechtelijk kind van de Surinamer George Gullit en de Amsterdamse Ria Dil. Dat maakt een van de beste Nederlandse voetballers ooit een tweede generatie niet-westerse allochtoon.

gullit


Kamervoorzitter Khadija Arib groeide op in Marokko en kwam op vijftienjarige leeftijd naar Nederland. Een eerste generatie niet-westerse allochtoon dus.

arib


Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo heeft een vader van Surinaams-Javaanse afkomst. Dat maakt 'Kromo' tot een tweede generatie niet-westerse allochtoon.

ranomi kromowidjojo


Schaatser Kai Verbij is geboren in Leiderdorp als zoon van een Japanse moeder. De Nederlands kampioen op de 500 meter is daarmee een tweede generatie westerse allochtoon.

kai verbij


Yolanthe Sneijder-Cabau werd geboren op Ibiza en heeft een Spaanse vader. Daarmee is zij een eerste generatie westerse allochtoon.

yolanthe


Humberto Tan is geboren in Paramaribo. Daarmee is de Omroepman van het Jaar een eerste generatie niet-westerse allochton.

humberto tan


Modeontwerpster Olcay Gulsen is geboren in Waalwijk, maar haar ouders zijn geboren in Turkije. Daarmee is de zakenvrouw een tweede generatie niet-westerse allochtoon.

olcay gulsen


Charlene de Carvalho-Heineken is een van de rijkste mensen van ons land. Haar moeder is geboren in de VS, dus is de dochter van Freddy Heineken een tweede generatie westerse allochtoon.

charlene


Marco Borsato kwam ter wereld in Alkmaar, als zoon van de in Italië geboren Roberto Borsato. Daarmee is de zanger een tweede generatie westerse allochtoon.

marco borsato


De moeder van Geert Wilders zag het levenslicht in Soekaboemi, in toenmalig Nederlandse-Indië. De PVV-leider is volgens de CBS-definitie dus een tweede generatie westerse allochtoon.

wilders

 

LEES OOK: Met deze simpele tip krijg je 60% meer reacties op Tinder