BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, denkt dat 2018 een soort ‘2017-light’ gaat worden. Groei, maar niet zo veel als in het afgelopen jaar.

Carl Kool, de Nederlandse strateeg van BlackRock, lichtte dinsdagmiddag de visie van de vermogensbeheerder op het komende beleggingsjaar toe. Daarin springen er volgens BlackRock, dat voor klanten 5.700 miljard dollar beheert, drie thema’s uit.

Maar eerst keek Kool nog even terug op het bijna afgelopen 2017, waar hij natuurlijk zeer tevreden over was. “Het was een fantastisch jaar en veel beter dan verwacht. Wij zagen het vorig jaar wel positief in, maar dit hadden we niet verwacht. Over de hele linie werden er goede rendementen geboekt.”

Kool verklaart: “Daarvoor waren er drie redenen. Ten eerste waren de macrocijfers fantastisch: er was groei over de hele linie in alle regio’s. Ten tweede is de inflatie laag gebleven, waardoor het monetaire beleid ruim is gebleven. En ten derde zijn de risico’s van populistische verkiezingsoverwinningen en de ‘wildcard’ Trump geen probleem gebleken. Politiek is het vrij stabiel gegaan.”

En daarna ging Kools blik vooruit op het komende jaar, waarvoor hij dus drie thema’s uitstippelt: meer ruimte voor groei, een comeback van inflatie en iets minder rendement voor risico.

1. Room to run

De huidige stierenmarkt bij aandelen duurt al sinds 2009 en loopt dus al ruim acht jaar. Dat is al extreem lang, maar Kool verwacht niet dat we komend jaar het einde ervan gaan zien. "Er is nog ruimte voor economische groei, zeker nog één of twee jaar."

En dus kunnen de huidige hoge waarderingen van aandelen gehandhaafd blijven. Kool: "Het macrobeeld is nog steeds gunstig, we zien geen reden voor een terugval van hoge waarderingen. De komende een of twee jaar zullen we nog solide groeicijfers en dat zal positief zijn voor rendementen in de meeste beleggingscategorieën."

2. De terugkeer van inflatie

Inflatie zal in 2018 volgens Kool wel steeds meer een thema worden. Vooral in de Verenigde Staten, waar de centrale bank al een stuk verder is met het verkrappen van het monetaire beleid. Europa ligt in dat opzicht een beetje achter.

Kool: "In de VS zie je de inflatie langzaam optrekken. Wij geloven nog in de Phillipscurve (bij lage werkloosheid volgt snel hogere inflatie, red.) en denken daarom dat de inflatie in de VS zal aantrekken. Maar in de eurozone is er nog altijd 9 procent werkloosheid. De eurozone loopt achter in de cyclus, daar is er nog ruimte voor groei voordat er opwaartse druk op de lonen komt. Voordat we hogere inflatie en lonen gaan zien, zijn we dan wel twee jaar verder."

3. Minder rendement voor risico

Tot slot het punt dat BlackRock dus wel positief blijft voor 2018, maar ook nadrukkelijk aanstipt dat de rendementen komend jaar waarschijnlijk iets minder florissant zullen zijn dan in het geweldige 2017. Toch blijft BlackRock wel aanraden om op aandelen in te zetten.

Omdat de macrocijfers sterk blijven zullen koersen volgens Kool vooral gedreven worden door winstgroei en dividend. "De winstgroei is minder dan vorig jaar, maar toch richting een keurige 10 procent gaan. De combinatie met een dividendrendement van 2 à 4 procent is gunstig voor aandelen."

Een kanttekening: Amerikaanse aandelen ziet BlackRock minder zitten. Kool: "We zien dat de waarderingen in de VS zijn opgelopen en zien daar iets minder ruimte voor groei. Maar voor de ontwikkelde markten ziet het er buiten de VS goed uit. En breed genomen laten opkomende markten ook een goed beeld zien. Die leunen niet alleen meer op China. Qua sectoren zien we in de techruimte nog ruimte om de rally verder door te zetten en ook financials zien er goed uit."

LEES OOK OP FINANZEN.nl: