Met 3D-printers kun je niet alleen onderdelen voor machines maken, ook je maaltijd kan uit de printer rollen. Van pizza tot bruidstaarten.

Toegegeven, het printen van voedsel is nog lang geen dagelijkse kost. Het is nog verre van efficiënt en het water loopt (op een enkele doorgeslagen nerd na) nog niemand in de mond bij het zien van een 3D-printer.

Toch proeven verschillende voedingsbedrijven al voorzichtig aan de mogelijkheden van het printen van etenswaar.

Chocolade

De Amerikaanse snoepgigant Hershey maakte deze maand bekend te gaan experimenteren met de technologie. Wie weet kun je dus straks een zelf ontworpen chocoladereep printen voor je geliefde. Het is immers al mogelijk om chocolade uit de 3D-printer te laten komen.

Het Britse Chocedge laat zien welke kant het op kan gaan met het printen van chocolade.

Pizza

In de ruimte kunnen astronauten van de NASA binnenkort hun tanden zetten in een geprinte pizza. De NASA investeerde in de ontwikkeling van een speciale pizzaprinter door het bedrijf Systems & Materials Research.

Thuis kunnen we als het aan de Spaanse startup Natural Machines ligt in de loop van dit jaar al thuis met de printer in de keuken aan de slag. Natural Machines werkt aan de Foodini, een 3D-printer voor voedsel. Op het menu staan onder meer pizza’s, ravioli en quiche.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt.

In het restaurant

Het Amerikaanse Cornell Creative Machines Lab werkt aan toepassingen die wellicht interessant zijn voor restaurants. Zo wordt er gewerkt aan allerlei aparte figuren van deeg, zoals bruidstaarten met een boodschap erin (zie het onderstaand filmpje).

Suikerklontjes

Zoetekauwen kunnen binnenkort compleet uit hun dak gaan wanneer er versies van de Chefjet op de markt komen. Met de printer kunnen er namelijk allerlei figuren van suiker worden geprint. Met het luxe model, dat 10.000 dollar moet gaan kosten kun je ook in kleur printen. De goedkopere versie (nog steeds 5.000 dollar) print alleen in wit. Zoals de figuren hieronder.

Foto: sugar lab

Lees ook

Shapeways: hoe een Eindhovens bedrijf 3D-dingen print voor de wereld‏

Zo bespaar je geld met een 3D-printer

Dit rolt er uit 3D-printers: van Barbie tot cilinderkoppen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl