Meer dan de helft van de Europarlementariërs heeft naast een reguliere vergoeding nog inkomen uit externe activiteiten.

In totaal klussen 398 Europarlementariërs voor 18 miljoen euro per jaar bij. Dat blijkt uit een database die maandag is gelanceerd door Transparency International. Van iedere Europese afgevaardigde is op te zoeken of, en hoeveel, hij naast zijn parlementaire werk bijverdient.

Grootverdieners

Een een select groepje van 12 Europarlementariërs verdient meer dan 10.000 euro per maand extra. Onder de grootverdieners bevinden zich de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en de Franse oud-ministers Michele Alliot-Marie en Rachida Dati. Pijnlijk: Verhofstadt heeft een aanwezigheidspercentage van 15 procent.

Lambert van Nistelrooij (CDA) is op plaats 21 de hoogstgenoteerde Nederlander. Hij gaf buitenparlementaire inkomsten van tussen de 6.002 en 15.499 euro per maand op. Dat komt bovenop zijn basisvergoeding van 8020,52 euro netto, die kan oplopen tot bijna 20.000 euro, afhankelijk van toelagen.

(Update: een woordvoerder van het CDA laat tegenover RTL Nieuws weten dat Van Nistelrooij het declaratieformulier verkeerd heeft ingevuld. Hij gaf bedragen per maand op waar dat per jaar moest zijn.)

Het mag...maar geeft het belangenverstrengeling?

Voor de duidelijkheid: bijverdienen is niet verboden. Maar Transparency International maakt zich zorgen voor mogelijke belangenverstrengeling. "Het systeem werkt niet", zegt TI-directeur Carl Dolan. "Opdat mensen vertrouwen hebben in besluitvorming moet er worden gecontroleerd op mogelijke belangenverstrengeling, en moeten daar geloofwaardige sancties op staan. Helaas bewijst het parlement op het moment slechts lippendienst aan dat principe."

Veel afgevaardigden geven slechts in vage termen aan wat ze ernaast doen. Dan duiken termen als 'consultant' en 'manager' op. Van Nistelrooij geeft aan dat hij drie voorzitterschappen vervuld: twee raden van toezicht van zorginstellingen, en het bestuursvoorzitterschap van het bedrijf Knowledge4You, gespecialiseerd in medisch onderwijs. Bij die laatste functie geeft Van Nistelrooij overigens geen inkomenscategorie op.

Transparency International ziet graag dat het Europarlement de controle op verklaringen van inkomen verbetert.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl