Drie grote financiële bedrijven kwamen donderdag met de jaarcijfers naar buiten. De beursgenoteerde verzekeraars Aegon en NN, en de niet-beursgenoteerde grootbank Rabobank.

Een kort overzicht van de belangrijkste wetenswaardigheden:

Rabobank: inzetten op digitale transitie

Rabobank heeft in 2017 een derde meer winst behaald dan een jaar eerder. Volgens topman Wiebe Draijer was de verbetering van de nettowinst onder meer te danken aan de sterkere Nederlandse economie en verbeterde marktomstandigheden. De nettowinst kwam uit op 2,7 miljard euro, tegenover 2 miljard euro een jaar eerder.

Draijer wil dit jaar zwaarder inzetten op de digitale transitie. Afgelopen jaar werden al de eerste stappen gezet op het terrein van blockchaintechnologie in samenwerking met zes andere grote banken. Ook werden verschillende apps en innovaties voor klanten geïntroduceerd en Rabobank wil zijn diensten op dat vlak verder uitbreiden.

Ook wil Draijer dit jaar nog meer op de uitgaven letten. Het rendement op geïnvesteerd vermogen is afgelopen jaar weliswaar al verbeterd tot 6,9 procent, maar bevindt zich nog altijd onder de doelstelling van 8 procent. Verder verwacht de bank dat de economie gunstig blijft, maar dat uitdagingen op de loer liggen op het vlak van data en privacy.

NN Group: levensverzekeringen Nederland zwakjes

Verzekeraar NN Group, het moederbedrijf van Nationale Nederlanden, heeft het afgelopen kwartaal operationeel slechter gepresteerd dan waar op werd gerekend door analisten. Onder de streep bleef wel meer over dan verwacht.

Het operationele resultaat steeg met bijna 30 procent tot bijna 1,6 miljard euro. Het nettoresultaat kwam uit op 2,1 miljard euro, een stijging van bijna 78 procent. Marktkenners van KBC Securities en ING wijzen wel op de zwakker dan verwachte resultaten van levensverzekeringen in Nederland.

Het aandeel stond donderdag rond 09.40 uur onderaan de AEX met een verlies van 2,7 procent op 35,29 euro.

Aegon: stevige financiële buffers

Aegon heeft afgelopen jaar betere resultaten geboekt dan verwacht. Ook waren de buffers sterker dan voorzien, zo concludeert een analist van JPMorgan.

De onderliggende winst voor belastingen van 525 miljoen euro was 2 procent beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Dat kwam met name door betere resultaten in de Verenigde Staten, al werden die deels uitgepoetst door zwakkere cijfers in Europa. De betere buffers waren volgens de marktkenner te danken aan desinvesteringen.

JPMorgan handhaafde zijn neutral-advies voor het aandeel. Aegon stond donderdag in de openingsminuten bovenaan in de AEX met een winst van 3,6 procent op 5,61 euro.