Nu corona op zijn retour lijkt, is dit voor veel bedrijven hét moment om werk te maken van de werkplekken. Maar, met de aanschaf van wat laptops en notebooks en het vervangen van een paar versleten bureaustoelen ben je er nog niet. Toch is dat wat veel werkgevers denken, weet Nassir Salmi.

Salmi is accountmanager van de Rotterdamse vestiging van MediaMarkt Zakelijk, één van de inmiddels elf b2b-vestigingen in Nederland die advies op maat leveren voor de juiste Lenovo-producten. Hij adviseert zakelijke klanten over de werkplek en de IT-infrastructuur. Wat hem opvalt is dat veel klanten amper voorbereid aankloppen voor een ‘totaaloplossing’. “Vaak komen ze voor de hardware, maar vergeten ze het beheer. Ook staan ze er nauwelijks bij stil dat dé trend van het afgelopen jaar – thuiswerken – na de coronacrisis zomaar een blijvertje kan zijn.”

Hoe compleet wil je het hebben?

Dat thuiswerken brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Nergens zijn de IT en de werkplek zo kwetsbaar als in het eigen huis. Dat brachten al die Zoom en Teams-sessies wel aan het licht.

Zelfs in de zorg, toch een plek waar menselijk contact vaak cruciaal is, brak het thuiswerken het afgelopen jaar door. Instellingen lijken te begrijpen dat het geen tijdelijke hausse is, zegt Salmi. “Door corona zijn ook veel instellingen gaan inzien dat thuiswerken een serieuze optie is. Ze ontdekken dat de productiviteit er niet onder lijdt en dat je juist veel kosten kunt besparen.”

Met welke vragen komen klanten op de proppen?

Salmi wordt nog regelmatig verrast door de specifieke vragen van klanten. Denk aan een ziekenhuis dat de opties op de zakelijke telefoons van de medewerkers wilde beperken. “Zo’n zorgmanager wil niet dat een medewerker vooral spelletjes speelt op zijn zakelijke telefoon. Ik adviseer dan een softwareoplossingen zoals Samsung Knox, daarmee kun je via plusjes en minnetjes de opties wegstrepen. Geheel naar jouw wens.”

Softwarebeheer brengt meer dilemma’s met zich mee: wil je als zorginstelling de bediening van tv-schermen centraal regelen? Moeten patiënten hun eten kunnen bestellen via een menuutje op hun scherm? Voor een nieuwe vestiging van het Rotterdamse Erasmus MC moesten 150 kamers worden ingericht, onder meer met tv-panelen, zegt Salmi. “Dan moet je alles wel op de goede plekken en de goede hoogte installeren. En met de juiste software.”

Daarvoor werkt MediaMarkt Zakelijk met vaste partners en leveranciers, zoals Lenovo Zakelijk. Het merk heeft een breed assortiment producten voor diverse sectoren en altijd de focus op innovatie. Zo waren ze de eerste met security-oplossingen voor de zakelijke markt en kun je er terecht voor krachtige laptop en smartphones. Het wereldwijde chiptekort waar veel tech-bedrijven mee kampen is in dit hele verhaal gelukkig geen issue meer, vertelt Salmi. “Zo’n chip is een essentieel onderdeel van veel hardware. Dus als daar een tekort aan is, kun je geen voorraden aanleggen en is de levering ook een probleem. Het maakte in het verleden sommige volumedeals wat lastig, maar we zijn nu weer back on track.”

Kant-en-klare totaaloplossingen: wat kun je nog toevoegen?

Natuurlijk zijn er ook b2b-klanten die hun eigen IT-totaaloplossing al helemaal uitgedokterd hebben: ze weten precies hoeveel ze willen, van welk merk en met welke specificaties. Dan is het aan Salmi en zijn mensen om tóch nog met aanvullende suggesties te komen. “Dat kan heel breed zijn. Vragen over een applicatie in een notebook, maar ook over de ergonomie van het thuiskantoor. En ja, soms kunnen we ze zelfs nog voorzien van professionele koffiemachines.”

Zorg, horeca, onderwijs, bouw en industrie: elke sector heeft weer zijn eigen eisen, met zijn specifieke totaaloplossingen. De horeca is een geval apart: terwijl de zorg en onderwijs min of meer bleven draaien, moesten hotels, restaurants en cafés maandenlang de deuren gesloten houden. Nu ze weer mógen, wíllen ze ook dolgraag.

Een fonkelnieuw kassasysteem is leuk, maar slim softwarebeheer is een must. “Horecaondernemingen die echt toe zijn aan een nieuwe start hebben vaak nog van alles nodig. Zoals een paneel aan de muur met een menuutje, of tablets voor de gasten die gekoppeld zijn aan het kassasysteem.”

Lees meer over wat Lenovo voor jouw organisatie kan betekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mediamarkt.