Een beetje fietsendief heeft geen moeite met het kraken van een slot van tien tot twintig euro. Zeker niet in steden als Amsterdam.

De meer veilige sloten kosten vaak dertig tot zeventig euro, maar zelfs dan ben je je fiets niet zeker.

De Amerikaanse uitvinder en ondernemer Daniel Idzkowski heeft besloten het diefstalprobleem voor fietsen over een totaal andere boeg te gooien.

Kotsslot

Volgens Idzkowksi kunnen dieven de meeste fietsensloten binnen een minuut doorsnijden met de juiste apparatuur. Daarom verzon hij iets anders: een U-vormig slot uit koolvezel en staal met een holle binnenkant.

In de binnenkant zitten drie gassen opgesloten. Die gassen ontsnappen op de plek waar het slot geforceerd wordt en hebben een effect vergelijkbaar met pepper spray. “Dat leidt vrijwel meteen tot braakneigingen en ademhalingsproblemen voor de dief”, legt Idzkowski uit aan The Guardian.

Het Skunklock wordt momenteel gepromoot op crowdfundingsite Indiegogo. Doel is om 20 duizend dollar op te halen voor de eerste productieronde en vrijdagochtend was een bedrag van ruim 4 duizend dollar binnen met nog een maand te gaan.

De eerste 50 inschrijvers krijgen een Skunklock voor 99 dollar per stuk en de volgende 250 voor 109 dollar per stuk.

Gelet op het prijskaartje lijkt het kotsslot vooral iets voor fietsers die een wat duurdere fiets willen beschermen.

Op de Indiegogo-pagina bezweert uitvinder Idzkowski dat het slot volstrekt veilig is voor de eigenaar en ook legaal in de Verenigde Staten. Voor andere landen adviseert het bedrijf om zelf te checken of het slot aan de plaatselijke wetgeving voldoet.