John Collison is de jongste self made miljardair ter wereld als mede-oprichter van betaalapp Stripe, dat inmiddels is uitgegroeid tot een miljardenconcern.

Collison was 19 jaar oud toen hij samen met zijn oudere broer Patrick het bedrijf oprichtte. Stripe maakt het voor online bedrijven gemakkelijker om online transacties af te handelen, zonder dat de gebruiker per website een apart account moet openen.

Onder meer Facebook en Lyft maken voor hun online transacties gebruik van Stripe, wiens waarde inmiddels op 9 miljard dollar wordt geschat. Dat maakt van John Collison met een geschat vermogen van 1,1 miljard dollar (930 miljoen euro) de jongste miljardair ter wereld.

Bijzonder is hoe hij en zijn broer zich nog steeds nederig door Silicon Valley bewegen en ze hun Ierse wortels niet zijn vergeten.


John is in 1990 geboren in Limerick, Ierland. Zijn familie ging uiteindelijk wonen in het dorpje Dromineer.

Foto: Mark Abadi/Google Maps
Bron: Bloomberg

Collison was een briljante student, hij haalde bij zijn eindexamen de hoogste cijfers ooit.

De cottage in Limerick, Ierland, waar Collison is geboren.

Bron: Independent


Nog voor zijn slagen werd hij toegelaten tot Harvard.

Foto: Stripe
Bron: Independent

Samen met zijn oudere broer Patrick was Collison al miljonair voordat hij zijn papiertje van Harvard had. Ze begonnen met een softwarebedrijf dat het voor verkopers makkelijker maakte om transacties op eBay te beheren.

Foto: The eBay.com homepage in 2009 (bron: eBay)
Bron: Business Insider

Collison kwam in 2009 naar de Verenigde Staten om natuurkunde te studeren aan Harvard. "Het is een vreemd iets, de mensen zijn bijna verbaasd dat ik naar school ga," vertelde hij aan de Ierse krant The Independent. "Maar ik heb absoluut geen twijfel, ik wil studeren aan de universiteit."

Foto: Jannis Tobias Werner/Shutterstock
Bron: Independent

Toch verlaat hij een jaar daarna Harvard om samen met zijn broer Patrick in Silicon Valley betaalapp Stripe op te richten.

Foto: Patrick and John Collison (bron: Stripe)

Source: Bloomberg


Elke dag gingen de broers op hun fiets naar hun kantoor in Palo Alto, omdat ze een auto te duur vonden.

Foto: Fietsers kijken uit over de Golden Gate Bridge in San Francisco, thuishaven van het hoofdkantoor van Stripe. (bron: Shutterstock)
Source: Bloomberg

In 2011 was Stripe een feit. De startup maakte het voor (online) bedrijven een stuk gemakkelijker om een betaalmodule in hun website op te nemen, zodat gebruikers niet steeds een account aan hoeven te maken.

Foto: Stripe.com (bron: Stripe)

In 2015 werd de waarde van Stripe geschat op 5 miljard dollar (4,23 miljard euro). In november 2016 steeg de waarde naar 9,2 miljard dollar (7.78 miljard euro). Het vermogen van Collison wordt geschat op 1,1 miljard dollar, waarmee hij met 26 jaar de jongste miljardair is ter wereld.

Foto: Getty Images/Brian Ach
Bron: Forbes

Er werken 750 mensen bij het bedrijf dat vanuit San Francisco opereert. Klanten zijn onder meer Facebook en Lyft.

Foto: Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, die ook Stripe gebruikt voor online betalingen. (bron: Robert Galbraith/Reuters)
Bron: Bloomberg

Collison heeft zijn vliegbrevet en vliegt in zijn vrije tijd.

Foto: Instagram/John Collison
Bron: Business Insider

He is ook een fanatieke klimmer en hardloper. Hij doet vaak mee met actieve bedrijfsuitjes en recreatieve hardlooprondje met zijn collega's.

Bron: Twitter/John Collison

Bron: Business Insider


Op social media laat hij zijn avonturen met zijn collega's zien, zoals hier: de beklimming van de berg Tamalpais ten zuiden van San Francisco.

Bron: Twitter/John Collison
Bron: Business Insider

Volgens Stripe-bestuurder Mike Moritz zijn de Collison broers "nederiger en meer volwassen" dan de gemiddelde tech-CEO. "Het is zo onwaarschijnlijk dat deze knullen uit een klein Iers dorpje achter één van de belangrijkste online bedrijven zitten".

Stripe oprichters Patrick en John Collison (bron: Stripe)
Bron: Bloomberg

LEES OOK: Apple maakt oude iPhones naar verluidt langzamer om de accuduur te verlengen