Het aantal zzp’ers in Nederland daalde in het eerste kwartaal van 2025 met 28.000, de eerste daling sinds 2013.

Veel voormalige zzp’ers stapten over naar een flexbaan of vast dienstverband, vooral in technische beroepen.

De grootste afname vond plaats in commerciële, zorg- en dienstverlenende sectoren.

Lees ook: Aantal zzp’ers blijft stabiel: het kost wel meer moeite om opdrachten te vinden

Na een jarenlange groei is het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Nederland voor het eerst in jaren gedaald. In het eerste kwartaal van 2025 waren er 28.000 minder zzp’ers dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee komt er een einde aan een opwaartse trend die sinds 2013 onafgebroken aanhield.

Ook uit maandcijfers bleek al dat de rek eruit lijkt. Volgens de KvK ZzP-monitor bleef het aantal zzp’ers in april stabiel ten opzichte van maart, maar daalde het aantal starters vergeleken met een jaar eerder met 19 procent. Tegelijk nam het aantal stoppers toe.

De daling is vooral zichtbaar onder zzp’ers die eigen arbeid aanbieden, zoals te zien in de lichtblauwe balken in de grafiek hieronder. In totaal stonden er begin 2025 nog 1.056.000 van hen ingeschreven, tegenover 1.073.000 een jaar eerder.

Minder zelfstandigen, meer flexwerkers

Opvallend is dat een groot deel van de zzp’ers die stopten of minder uren als zelfstandige werkten, wél aan het werk bleef, maar dan in loondienst. Vooral het aantal overstappers naar een flexibele arbeidsrelatie is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. In totaal wisselden 47.000 voormalige zzp’ers naar een tijdelijke baan, als uitzendkracht of oproepkracht.

Ook het aantal zzp’ers dat overstapte naar een vast dienstverband verdubbelde, al bleef dat aantal met 12.000 relatief beperkt. Daarnaast stopten 48.000 zelfstandigen volledig met werken; vaak vanwege pensionering of andere persoonlijke redenen.

De grootste groep stoppers onder zzp’ers werkte in technische beroepen, zoals de bouw. Daar was de uitstroom het sterkst. In andere sectoren, zoals transport, commercie en administratie, bleef het aantal zzp’ers juist min of meer stabiel.

Dat het aantal zelfstandigen afneemt, sluit aan bij eerdere signalen dat bedrijven voorzichtiger zijn geworden met het inhuren van zzp’ers. De strengere handhaving op schijnzelfstandigheid speelt daarbij een rol.

Grootste daling in commerciële en zorgberoepen

De grootste terugval in het totaal aantal zzp’ers was zichtbaar in de commerciële sector. Hier daalde het aantal zelfstandigen van 107.000 naar 91.000. Vooral verkopers verdwenen uit de cijfers. In de zorg en welzijn daalde het aantal zzp’ers met 14.000 en in de dienstverlening, waaronder horeca en schoonmaak, met 12.000.

Toch zijn er ook beroepsgroepen waarin het aantal zzp’ers wél toenam, zoals in de creatieve en taalkundige beroepen. Hier groeide het aantal zelfstandigen van 123.000 naar 142.000 in een jaar tijd.

LEES OOK: Millennial die $368.000 verdient door in het geheim 3 banen te combineren, voelt ‘geen loyaliteit’ richting werkgevers