Jeff Bezos staat aan het roer van webwinkel Amazon, een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Bezos heeft een vermogen van zo’n 150 miljard dollar en mag zich de rijkste man ter wereld noemen.

We kunnen het er dus wel over eens zijn dat Bezos waarschijnlijk behoorlijk slim is en dat hij zichzelf weet te omringen met andere slimme mensen.

Maar hoe doet hij dat? Hoe ziet hij dat anderen intelligent zijn? Dat legde Bezos een paar jaar geleden uit toen hij op bezoek was bij Basecamp, een bedrijf waarin Bezos heeft geïnvesteerd. Oprichter Jason Fried van Basecamp vertelt hierover in een blog.

Wat blijkt? Bezos let vooral op hoe gemakkelijk mensen kunnen toegeven dat ze misschien toch geen gelijk hadden.

“Intelligente mensen staan continu open voor nieuwe informatie, waardoor ze een vraagstuk waarvan ze dachten dat ze het al hadden opgelost, opnieuw kritisch kunnen bekijken”, zei Bezos volgens Basecamp-oprichter Fried tijdens hun ontmoeting.

Volgens Bezos heeft intelligentie dus niets te maken met een sterke overtuiging over hoe iets werkt, of veel afweten van bepaalde onderwerpen. Intelligente mensen gaan volgens Bezos juist niet hard in tegen afwijkende ideeën, maar staan open voor nieuwe perspectieven en andere manieren van denken.

Slimmer werken volgens Bezos

Bezos heeft niet alleen een bijzondere kijk op intelligentie, hij denkt ook veel na over hoe je productiever kunt werken. Hij is bijvoorbeeld van mening dat het op de werkvloer handig is om flexibel te zijn en niet moeilijk te doen over het uitstellen van een belangrijke vergadering, als dat betekent dat je daardoor efficiënter in kleine groepjes kunt overleggen.

Lees ook op Business Insider

Toch is er bij Amazon niet oneindig veel ruimte om je overtuigingen aan te passen en flexibel te zijn.

Voor het bedrijf is het namelijk wel degelijk belangrijk dat iemand het regelmatig bij het “rechte eind heeft”, blijkt uit de kernwaarden van Amazon. Daarin staat dat leiders “vaak gelijk hebben”.  “Ze hebben altijd een oordeel klaar en vertrouwen daarbij op hun instinct.”

Toch klinkt ook hier de stem van Bezos door: “Ze zijn nieuwsgierig naar verschillende perspectieven en zoeken altijd naar nieuwe informatie die hun eigen overtuigingen onderuit haalt.”

LEES OOK: Moe na een dag werken? Dat komt doordat we ons brein veel te weinig rust gunnen – zo doe je het wel goed