De namen van de nieuwe ministers in het kabinet Rutte IV komen beetje bij beetje naar buiten.

Dit is wat we tot nu toe weten.

VVD: Rutte premier, Yesilgöz op Justitie

 De VVD levert als grootste partij opnieuw de premier, waardoor Mark Rutte aan zijn vierde kabinet kan beginnen.

VVD’er Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet minister van Justitie en Veiligheid. Yeşilgöz was sinds 2017 Tweede Kamerlid en trad afgelopen jaar als staatssecretaris van Klimaat en Energie toe tot het toen al demissionaire kabinet.

Ook Mark Harbers keert terug in het vierde kabinet-Rutte. Hij wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat. Harbers was staatssecretaris van Asiel en Migratie in het vorige kabinet maar moest aftreden na gerommel door zijn ministerie met cijfers over criminaliteit onder asielzoekers.

Eerste Kamerlid Micky Adriaansens wordt minister van Economische Zaken.

Nieuwe gezichten namens de VVD zijn europarlementariër Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zorgbestuurder Conny Helder die minister voor Langdurige Zorg wordt.

Senator en voormalig Amsterdams wethouder Eric van den Burg krijgt als staatssecretaris Asiel en Migratie onder zijn hoede.

Ook Kamerlid Aukje de Vries maakt de oversteek naar het kabinet. De huidige zorg- en coronawoordvoerder van de VVD wordt als staatssecretaris verantwoordelijk voor onder meer de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Eerder lekte al uit dat de VVD Dennis Wiersma naar voren schuift als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.

Partijvoorzitter Christianne van der Wal is de beoogde minister voor Natuur en Stikstof en provinciebestuurder Christophe van der Maat wordt staatssecretaris van Defensie.

D66: Sigrid Kaag op Financiën

Partijleider Sigrid Kaag wordt de nieuwe minister van Financiën.

Wetenschapper Robbert Dijkgraaf is namens D66 de beoogde nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dijkgraaf is hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Eerder was hij onder meer president van wetenschapsorganisatie KNAW.

Zorgbestuurder Ernst Kuipers is namens D66 kandidaat-minister van Volksgezondheid.

Kajsa Ollongren wordt ook in het nieuwe kabinet minister, dit keer van Defensie

Ook werd bekend dat voormalig fractievoorzitter Rob Jetten, de rechterhand van Kaag, minister voor Klimaat en Energie wordt als het aan D66 ligt.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief, nu nog verantwoordelijk voor de fiscus en belastingen, wordt staatssecretaris van Mijnbouw. Hij zal zich vooral bezig houden met het lastige Groningendossier.

CDA: Hoekstra op Buitenlandse Zaken

 CDA-leider Wopke Hoekstra wordt minister van Buitenlandse Zaken. Dat heeft hij leden van zijn partij verteld in een nieuwsbrief. Eerder maakte Hoekstra al bekend dat hij zijn partij wilde leiden vanuit het kabinet.

"Als CDA staan we in een lange internationale traditie", licht Hoekstra zijn keuze toe. Lange tijd was onbekend welke post hij zou bekleden, nadat was gebleken dat D66 als tweede partij de minister van Financiën zou leveren. "Om de grote vraagstukken van deze tijd aan te pakken, moeten we over de dijken heen kijken en is internationale samenwerking belangrijker dan ooit", meldt Hoekstra aan zijn leden.

De Utrechtse gedeputeerde Hanke Bruins Slot, die eerder CDA-Kamerlid was, wordt minister van Binnenlandse Zaken, als het aan het CDA ligt.

Verder maakt de partij de naam van Karien van Gennip als minister van Sociale Zaken bekend. Ze was begin deze eeuw al staatssecretaris en Van Gennip heeft ook voor het CDA in de Tweede Kamer gezeten.

Huidig zorgminister Hugo de Jonge wordt minister voor Ruimtelijke Ordening, bevestigt de partij. Na de coronacrisis wordt de bewindsman nu medeverantwoordelijk voor het oplossen van de wooncrisis.

Voormalig interim-partijvoorzitter Marnix van Rij wordt beloond met het staatssecretariaat van Financiën. Hij wordt verantwoordelijk voor fiscaliteit en de Belastingdienst.

De Maastrichtse wethouder Vivianne Heijnen is beoogd staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Carola Schouten van CU blijft vice-premier

Carola Schouten wordt in het vierde kabinet-Rutte opnieuw vicepremier namens de ChristenUnie. Zij gaat daarnaast aan de slag als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Haar oude portefeuille, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaat naar partijgenoot Henk Staghouwer. Staghouwer is nu nog gedeputeerde in de provincie Groningen.

De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen gaat namens de ChristenUnie aan de slag op het ministerie van Volksgezondheid als staatssecretaris voor Jeugd en Preventie. Hij volgt in die functie zijn partijgenoot Paul Blokhuis op, die onlangs al zijn vertrek uit de landelijke politiek had aangekondigd.

LEES OOK: Sparen en beleggen in box 3 vanaf 2025 belast naar werkelijk rendement – Rutte IV laat hypotheekrenteaftrek intact