Zowel het aantal vacatures met ‘groene’ termen in de omschrijving als de interesse in ‘groene vacatures’ neemt toe, zo signaleert vacaturesite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures.

In drie jaar tijd is het gebruik van groene termen in vacatureteksten met 59 procent gestegen. Groene termen zijn in de analyse van Indeed bijvoorbeeld woorden als ‘duurzaamheid’, ‘klimaatverandering’, ‘klimaat uitstoot’ en ‘biodiversiteit’.

Het gaat dus niet per se om een vacature bij natuurbeheer of een milieu-organisatie.

Op basis van de vacature-analyse kon Indeed een top 5 van groene vacatures over het afgelopen jaar opstellen. Het hoeft allicht niet te verbazen dat het hier vooral lijkt te gaan om functies die direct verband houden met de energietransitie.

Top 5 groene vacatures

(% Ontwikkeling 'groene' vacatures (2022-04 vs 2023-04))

  1. Elektricien (303%)
  2. Monteur zonnepanelen (108%)
  3. Adviseur duurzaamheid (90%)
  4. Servicemonteur (81%)
  5. Operator (78%)

Meeste vacatures met groene termen in Amsterdam

"Vacatures die groene termen bevatten, stijgen in aantallen, maar ook de populariteit vanuit werkzoekenden neemt toe, stelt directeur Stan Snijders van Indeed Benelux in een persbericht.

"Hoewel salaris de grootste drijfveer blijft in de zoektocht naar een baan, wordt de maatschappelijke impact van een potentiële nieuwe werkgever en hun vacatures steeds belangrijker", ziet Snijders ook.

Hij waarschuwt wel voor misleiding in vacatureteksten door overmatig gebruik van de nu zo populaire termen. "Hoe meer een vacaturetekst overeenkomt met de daadwerkelijke inhoud en doelstellingen van een functie, hoe beter de uiteindelijke match met een kandidaat."

Voor vacatures in Amsterdam worden het vaakst groene termen gebruikt. Het gemiddelde gebruik van die termen steeg met 121 procent in drie jaar tijd. Wel ziet Indeed in de analyse dat in Eindhoven al langere tijd veel 'groene banen' worden aangeboden, vandaar dat de stijging daar met 45 procent relatief laag is.

Indeed zag een groei van vacatureteksten met groene begrippen van 191 procent in Rotterdam en 70 procent In Den Haag.

LEES OOK: Bijna 8 op 10 werknemers die van baan zijn gewisseld, kijkt na een jaar alweer naar nieuwe kansen