- Een Australische scheepsbouwer heeft onlangs het grootste volledige elektrische schip te water gelaten.
- De 130 meter lange veerboot kan 2.100 mensen vervoeren op batterijkracht en gaat varen in Zuid-Amerika.
- Het vaartuig heeft 40 MWh aan batterijen aan boord, de grootste hoeveelheid die ooit in een schip is geïnstalleerd.
- Lees ook: Bij de elektrische Maserati Grecale Folgore gaat vorm boven functie
De Australische scheepsbouwer Incat heeft ’s werelds grootste, volledig elektrische schip te water gelaten. Het is een nieuwe stap in de richting van schoon maritiem vervoer.
De Tasmaanse fabrikant bouwde het 130 meter lange ‘Hull 096’-vaartuig in opdracht van de Zuid-Amerikaanse veerbootrederij Buquebus. Het grootste elektrische voertuig ooit gebouwd zal tussen Argentinië en Uruguay pendelen en biedt ruimte voor maximaal 2.100 mensen en 225 voertuigen.
Het schip heeft ook een 2.300 vierkante meter groot winkeldek, ’s werelds grootste winkelruimte op een veerboot.
Om de volledige elektrische aandrijving mogelijk te maken, installeerde Incat meer dan 250 ton aan batterijen. Deze hebben een capaciteit van meer dan 40 MWh, wat vier keer meer is dan de voormalige grootste maritieme installatie.
Dit gigantische accupakket voorziet vier volledig elektrische waterjets die afkomstig zijn van het Finse techbedrijf Wärtsilä, dat een partner voor het project was.

'Het meest ambitieuze, complexe en belangrijkste project ooit'
"Het schip verandert alles", zegt voorzitter Robert Clifford van Incat. "We werken al meer dan 40 jaar aan de bouw van vernieuwende vaartuigen hier in Tasmanië en Hull 096 is het meest ambitieuze, meest complexe en meest belangrijke project dat we ooit hebben opgeleverd."
Op dit moment wordt het interieur van het vaartuig ingemeten. Later dit jaar zal het schip getest worden op de Tasmaanse rivier Derwent.
“Hull 096 bewijst dat grootschalige, emissiearme transportoplossingen niet alleen mogelijk zijn, ze zijn er nu ook klaar voor”, zegt CEO Stephen Casey van Incat.
Aanvankelijk had Buquebus het plan om de veerboot op LNG te laten varen, maar dat plan werd aangepast naar een elektrische aandrijving.
Premier Jeremy Rockliff van Tasmanië prees de bouw van het schip als een belangrijk moment voor de Australische maakindustrie.
"Tasmanië is al lang toonaangevend op het gebied van maritieme innovatie en de nieuwste prestatie van Incat is een bewijs van de scheepsbouwcapaciteiten van wereldklasse en het trotse zeevarende erfgoed van onze staat", aldus Rockliff.