• Sommige topbestuurders van bedrijven vragen zich af of ze geld kunnen verdienen met AI, zegt techspecialist Sylvain Duranton van de Boston Consultancy Group.
  • Volgens Duranton is het belangrijkste bij de implementatie van AI het veranderen van hoe mensen werken.
  • De consultant zegt dat het niet eenvoudig is om de winst van AI te kwantificeren, omdat het lastig is om de technologie op te schalen.
  • Lees ook: Ik werk al 15 jaar met AI: dit zijn tekenen van AI-washing

Net als op een eerste date die niet lekker loopt, lijken bedrijven die proberen winst te halen uit AI teveel hun best te doen.

Ze nemen teveel hooi op hun vork of begrijpen niet dat de winst uit toepassingen van artificial intelligence (AI) vooral komt als mensen geleerd hebben ermee te kunnen werken, niet van ‘supercoole’ AI-modellen. Dat stelt topman Sylvain Duranton van BCG X, de technologische tak van de Boston Consultancy Group.

Misstappen bij de implementatie van AI kunnen verworden tot grote frustraties voor topmensen, zegt hij tegen Business Insider. Veel CEO’s vragen zich af wanneer ze de voordelen gaan zien van de AI die ze in 2024 hebben ingezet.

Duranton stelt dat de oorsprong van dit probleem afkomstig is uit de manier waarop AI wordt geïmplementeerd. “Schalen is vanuit technisch oogpunt niet eenvoudig”, geeft de consultant aan. Volgens hem is er een ‘gouden regel’ voor bedrijven die iets met AI-oplossingen willen doen. Ze zouden 10 procent van de tijd en het geld in moeten zetten op de algoritmes (het bouwen en trainen van de AI-modellen). Daarnaast zou 20 procent moeten ingezet moeten worden in data en technologie, waarmee er wordt gezorgd dat de AI werkt binnen het bedrijf.

De overige 70 procent moet gaan naar het veranderen van de manier waarop de mensen werken. "Ervan uitgaande dat je een technologie hebt die kan schalen, moet je dat beschikbaar maken voor de werknemers. Het is een belangrijke verandering", zegt Duranton.

Focus is belangrijk bij toepassing AI binnen bedrijven

Om waarde uit AI te halen moet bedrijven niet direct alles willen doen met de technologie. Duranton stelt dat de verandering binnen het bedrijf niet doorgevoerd kan worden als het om honderden verschillende implementaties gaat. "Je moet focussen op een paar dingen, de dingen die ertoe doen", zegt hij.

Hij ziet ook vaak dat bedrijven 'incrementeel' ontplooien. Iets wat volgens hem geen goed idee is. In plaats daarvan zouden bedrijven zich op de belangrijkste dingen moeten richten.

Voor een winkelketen betekent dat bijvoorbeeld met AI uitvinden wat het beste aanbod voor een bepaalde locatie is zodat deze zich beter kan onderscheiden van de concurrentie. Iets wat retailers als geen ander begrijpen, stelt de consultant.

Volgens Duranton zou een andere inzet van AI kunnen zijn een AI-agent die voor mensen winkelt en dat zo goed doet dat klanten niet meer bij anderen willen shoppen. "Met die twee dingen dek je zowel strategische- als AI-doelstellingen af", zegt hij. De truc is om de focus te behouden op alleen deze inzet.

"Deze belangrijke facetten, zijn de punten waar je je geld en energie in moet steken", stelt hij, mits bedrijven zich houden aan het 10, 20 en 70 procent principe dat hij eerder noemde.

AI's Bermudadriehoek

Duranton beweert dat het schalen van AI vaak lastig is, omdat bedrijven zich doorgaans geroepen voelen om zich te beperken op het gebied van uitgaven, kwaliteit van de resultaten of de snelheid waarmee ze geproduceerd worden.

"Je hebt een soort Bermudadriehoek op het gebied van kosten, relevantie en snelheid. Je moet dan soms inleveren op één van deze drie en je moet optimaliseren", legt Duranton uit, verwijzend naar resultaten van de inzet van AI.

Hij stelt dat het vaak eenvoudig is om iets mooi te laten lijken in een demo, maar dat het uitdagend wordt als je miljoenen vragen per dag moet verwerken en op elke vraag in korte tijd relevante antwoorden moet genereren.

Uiteindelijk moeten bedrijven blijven inzetten op hun mensen, niet alleen op bots. "Investeer in verandermanagement, niet alleen technologie, en zorg ervoor dat je sterkste en meest onverschrokken leiders vooraan staan" zegt hij.

LEES OOK: Ik werk in de techindustrie en AI baart me zorgen: dit zijn 4 dingen die ik mijn dochter leer over fake-content