Autofabrikanten, met Tesla voorop, werken al enige tijd aan systemen om onze auto’s autonoom te laten rijden.

Een vaak gehoord argument voor zelfrijdende auto’s de weg veiliger zouden maken, omdat die veel betrouwbaarder zouden zijn dan menselijke chauffeurs.

Maar misschien juist door die belofte halen zelfrijdende auto’s keer op keer het nieuws wanneer ze betrokken zijn bij een verkeersongeluk.

Dat dit soort systemen wel degelijk kunnen helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren, blijkt uit een filmpje van een verkeersongeluk op de Nederlandse snelweg, dat online is gezet door twitteraar Hans Noordsij.

Op het filmpje is te zien hoe de twee auto’s op de A2 bij Valkenswaard op elkaar botsen.

Het wonderbaarlijke aan het filmpje is dat de Tesla waarin het filmpje is opgenomen de crash van de twee voorliggers al doorheeft voordat het ongeluk daadwerkelijk plaatsvindt. De auto remt automatisch af, en een kettingbotsing is mogelijk voorkomen.

Dit is waarschijnlijk mogelijk door een software-update voor Tesla-auto's, die in september werd uitgerold. Met die update wordt er een nieuwe manier gebruikt om radarbeelden te interpreteren, waardoor ook de auto vóór de voorligger kan worden waargenomen.

LEES OOK: Met de ‘betaalbare’ Model 3 rijdt Tesla de afgrond in, zegt een hedgefondsmanager