Grote verrassing. De Bank of England houdt zijn kruit droog. Geen renteverlaging of opkoopprogramma voor Britse staatsleningen.

Dat bleek donderdag bij de bekendmaking van het rentebesluit van de Britse centrale bank.

De Bank of England hield het belangrijkste rentetarief gelijk op 0,5 procent; ook werd er niet gesleuteld aan het aankoopprogramma van Britse staatsobligaties om marktrentes te drukken.

Bank of England: actie in augustus

Het besluit om niets te doen kwam als een verrassing voor veel analisten. Die gingen uit van een renteverlaging met een kwartje, om de negatieve gevolgen voor de Britse economie van het Brexit-referendum op te vangen.

Bij de verklaring over het rentebesluit gaf de Britse centrale bank aan dat het monetair beleid naar verwachting in augustus wel wordt versoepeld.

De Bank of Engeland gaf in de toelichting op het besluit aan dat financiële markten goed gefunctioneerd hebben na het Brexit-referendum van 23 juni, in die zin dat marktrentes en het Britse pond zijn gedaald.

Brexit en Britse economie

Er zijn nog weinig concrete data over de impact van het Brexit-referendum voor de Britse economie. Maar de eerste indicaties geven volgens de centrale bank aan dat bedrijven investeringen beginnen uit te stellen en minder happig zijn op aannemen van nieuwe werknemers.

Begin augustus komt de Bank of England met een nieuwe voorspelling voor de Britse inflatie, waarbij duidelijk zal worden hoe de centrale bankiers de gevolgen van de daling van het Britse pond inschatten voor de prijsontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk. Het goedkopere pond maakt importen duurder, en dat zou een opdrijvend effect moeten hebben op de Britse inflatie.

Het pond steeg overigens na de bekendmaking van het rentebesluit tot een niveau van 1,3337 dollar per pond; sinds 23 juni is de Britse munt flink gedaald, vanaf het niveau van 1,50 dollar per pond.

De stijging van het pond in reactie op het rentebesluit kan mede verklaard worden door het feit dat beleggers een renteverlaging hadden verwacht. Die zou het minder aantrekkelijk maken om liquide middelen in ponden aan te houden; nu de renteverlaging nog even uitblijft wordt het pond (tijdelijk) weer aantrekkelijker.

Inflatie

De Bank of England zit door het Brexit-referendum opgescheept met een beleidsdilemma. Om de economie te stimuleren is het logisch om de rente te verlagen, want dat maakt lenen goedkoper voor bedrijven en consumenten. Maar zo'n lage rente heeft ook een extra aanjagend effect op de inflatie.

Een gelukje voor de centrale bank is dat de huidige Britse inflatie erg laag is, op een niveau van 0,3 procent. Het beleidsdoel is een inflatie van zo'n 2 procent.

Een belangrijke vraag voor de centrale bank is nu of de combinatie van een renteverlaging in augustus en geïmporteerde inflatie zal leiden tot een stijging van de inflatie tot boven het niveau van 2 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl