Vanaf 12 november kun je aan de slag met het vergelijken van de kosten van zorgverzekeringen in 2024. Vrijwel alle verzekeraars verhogen de premies voor het basispakket van de zorgverzekering, als gevolg van hogere kosten. Dat zit ‘m zowel in stijgende lonen in de zorg als in kosten van medicijnen die gedekt moeten worden.

Op Prinsjesdag gaf de regering aan dat de premie voor de basisverzekering naar verwachting met gemiddeld 12 euro per maand omhoog gaat naar gemiddeld 149 euro per maand. Op jaarbasis ben je dan ongeveer 1.800 euro kwijt, tegen zo’n 1.650 euro in 2023.

Nederlandse zorgverzekeraars hebben al gewaarschuwd voor een premiestijging, vanwege de exponentieel gestegen zorgkosten.

Lage- en middeninkomens worden overigens via de zorgtoeslag deels gecompenseerd voor de zorgpremie. In 2024 wordt de zorgtoeslag maximaal 127 euro per maand voor alleenstaanden of 218 euro per maand als je een toeslagpartner hebt.

Premie zorgverzekering in 2024: dit betaal je voor basispakket

In de onderstaande tabel geeft Business Insider een overzicht van de nieuwe zorgpremies voor 2024, op basis van data van Zorgwijzer.nl.

Op basis van de premies die bekend zijn komt de gemiddelde prijs voor een basisverzekering in 2024 uit op 147,34 euro per maand. Dat is 9,04 euro per maand meer dan dit jaar, ofwel een plus van 6,5 procent, blijkt uit de data van zorgwijzer.nl

Minder korting bij verhogen eigen risico

Wie volgend jaar bij een zorgverzekering een hoger eigen risico afspreekt, krijgt daar waarschijnlijk minder korting op dan dit jaar. Vergelijkingssite geld.nl meldt op basis van berekeningen dat elf van de twintig zorgverzekeraars die tot nu toe hun premies bekend hebben gemaakt, in 2024 een lagere korting geven dan in 2023.

Gemiddeld daalt de korting voor het maximaal eigen risico met 18 procent, van ongeveer 21 euro naar 17 euro per maand. Vooral OHRA, Salland en InTwente komen met een flink lagere korting.

Een hoger eigen risico dan het verplichte bedrag van 385 euro per jaar kan aantrekkelijk zijn voor gezonde mensen die eventuele extra zorgkosten goed kunnen opbrengen. Het verhogen tot maximaal 885 euro zorgt voor een korting op de premie.

Die korting zorgt tegelijkertijd voor een hogere premie bij mensen die het eigen risico niet verhogen. "Zorgverzekeraars willen onder de streep natuurlijk alsnog genoeg premie-inkomsten ontvangen", aldus Amanda Bulthuis van geld.nl.

De verzekeraars maken volgens Bulthuis nu de keuze om het vrijwillige eigen risico minder aantrekkelijk te maken door minder korting te geven. Zo hoeft de premie voor de basisverzekering met het standaard eigen risico van 385 euro volgend jaar minder hard te stijgen.

LEES OOK: 15 fiscale maatregelen die je portemonnee kunnen raken in 2024: van hoger tarief vermogensbelasting tot extra belastingkorting voor werknemers