Samaira Mehta is pas 10 jaar oud, toch heeft het meisje uit techwalhalla Silicon Valley al heel wat fans om zich heen verzameld.

Ze is – ondanks haar leeftijd – namelijk de oprichter en CEO van haar bedrijf CoderBunnyz.

Daarmee heeft ze de aandacht van de media weten te trekken én heeft ze al als spreker op verschillende conferenties in Silicon Valley gestaan.

Het begon allemaal twee jaar geleden, toen ze acht was. Ze maakte toen een bordspelletje, dat ze CoderBunnyz noemde, waarmee ze andere kinderen wilde helpen met het leren van programmeren. Zelf programmeert ze sinds ze zes is.

Het idee sloeg zo aan, dat ze er een Amerikaanse ondernemersprijs van 2.500 dollar mee won.

Dat viel op bij het Amerikaanse televisienetwerk Cartoon Network, dat op zoek was naar inspirerende jonge meisjes voor een serie die ze maakten. Ze werd geïnterviewd, het filmpje kwam online en daarna ging het snel.

Samaira Mehta at Google

Foto: Samaira Mehta bij Google. Bron: Samaira Mehta

Mehta werd door een paar nieuwszenders geïnterviewd en besloot het spelletje aan te bieden op Amazon.

"We hebben er al 1.000 van verkocht en er dus meer dan 35.000 dollar mee verdiend, terwijl we het pas een jaar geleden hebben gemaakt", zegt de enthousiaste Mehta tegen Business Insider.

Papa treedt op als coach

En dat komt niet alleen door de aandacht die ze heeft gekregen. Toen Mehta CoderBunnyz maakte, bedacht ze - met wat hulp van haar vader, die zelf ook programmeur is - ook meteen een marketingplan.

Als onderdeel daarvan heeft ze het initiatief Yes, 1 Billion Kids Can Code opgezet. Daarmee kunnen mensen het spel doneren aan scholen. Zodra een school een aantal van de spellen heeft, komt Mehta zelf langs om een workshop te geven.

Aan het begin van dit schooljaar, werd het spel al op 106 Amerikaanse scholen gebruikt. Maar ze wil nog veel meer bereiken. Wereldwijd zijn er 1 miljard kinderen, en die kunnen allemaal leren programmeren met haar spel, denkt ze.

Aadit Mehta

Foto: Het broertje van Mehta, Aadit Mehta. Bron: CoderMindz

Het spel verkoopt zo goed, dat Mehta er zelfs een tweede deel van heeft gemaakt: een spel waarmee kinderen kunnen leren programmeren met behulp van kunstmatige intelligentie.

Dat spel heet CoderMindz en Mehta zet het in de markt als het eerste AI-bordspel ooit.

Net zoals bij CoderBunnyz, leren kinderen tijdens het spelen de basis van kunstmatige intelligentie. Uiteindelijk kunnen ze die kennis gebruiken om robots te bouwen.

Dit spel heeft ze samen met haar broertje, de 6-jarige Aadit, gemaakt.

Een ster in opkomst

De twee spellen zijn inmiddels behoorlijk populair en dat betekent dat Mehta het druk heeft. In Silicon Valley heeft ze al 60 workshops aan meer dan 2.000 kinderen gegeven, zegt ze.

Ze mocht ook langskomen op het hoofdkantoor van Google, waar ze een afspraak had met de chief culture officer van het bedrijf, Stacy Sullivan.

Samaira Mehta

Foto: Samaira Mehta op het podium van Microsoft. Bron: CoderBunnyz

"Nadat ik een workshop had gegeven bij Google, hebben Sullivan en ik wel een uur met elkaar gepraat", zegt Mehta. "Ze zei dat ik met geweldige dingen bezig ben en dat ik bij Google kan komen werken als ik ben afgestudeerd."

Maar Sullivan kreeg misschien niet helemaal de reactie waar ze op hoopte. Mehta antwoordde namelijk dat ze nog niet zeker weet of ze wel bij Google wil werken, omdat ze ondernemen heel leuk vindt.

Desondanks waren Sullivan en andere medewerkers van Google zo onder de indruk van Mehta, dat ze haar uitnodigden om als keynotespeaker langs te komen op een conferentie over diversiteit in de techwereld.

En dat is lang niet de enige plek waar ze over haar bordspelletjes heeft verteld. Ze mocht deze maand bijvoorbeeld ook langskomen op een conferentie van Microsoft.

Samaira Mehta

Foto: Samaira Mehta

Sinds Mehta CoderBunnyz verkoopt, heeft ze nog een hoop andere grote namen ontmoet. Ze heeft bijvoorbeeld een brief gekregen van haar grote voorbeeld Michelle Obama.

En toen ze met Halloween langs de deuren ging, belde ze toevallig aan bij Facebook-topman Mark Zuckerberg. Die heeft ze ook meteen verteld over haar initiatief.

"Hij gaf chocola aan de kinderen uit de buurt. Ik vertelde hem dat ik programmeur ben en hij zei dat ik daarmee door moet gaan."

En ze interviewt inmiddels ook anderen. Op de website van CoderBunnyz heeft ze een aantal interviews online gezet waarin ze met mensen praat over robots, gamen en onderwijs.

CoderBunnyz workshop

Foto: Een CoderBunnyz-workshop.

Op dit moment investeert ze al het geld dat ze met CoderBunnyz verdient nog in het produceren van meer spellen, maar ze heeft al besloten dat ze haar toekomstige winst wil doneren.

Het geld wil ze aan de stichting PATH gaan geven. "Zij helpen dakloze mensen door ze weer nieuwe dingen te leren", zegt ze.

Op dit moment probeert ze nog op andere manieren geld te verdienen voor die stichting. Zo heeft ze deze zomer limonade verkocht. De 119 dollar die ze daarmee verdiende, ging naar PATH.

LEES OOK: Apple’s legendarische ontwerper Jony Ive legt uit waarom de techgigant altijd zo geheimzinnig doet: ‘Het zou bizar zijn als we dat niet deden’