In de Verenigde Staten doet entertainmentbedrijf Disney iets speciaals met zijn themaparken in Florida: hogere ticketprijzen gaan gepaard met méér bezoekers. Een schril contrast met de situatie bij Disneyland Parijs.

Sinds februari dit jaar kost een dagticket voor een bezoekje aan het ‘Magic Kingdom’ van Disneyland in Orlando 105 dollar voor een volwassene. Het park in Florida vraagt dus omgerekend zo’n 100 euro. En dan heb je nog geen toegang tot andere Disney-parken zoals Epcot of Animal Kingdom.

Disneyland Orlando: bezoeker betaalt grif hogere prijs

Sinds 2011 heeft Disneyland in Orlando elk jaar de prijzen verhoogd, maar dat is niet ten koste gegaan van de bezoekersaantallen. Integendeel, bezochten in 2011 ongeveer 17 miljoen mensen het Magic Kingdom Park , afgelopen jaar waren dat er bijna 19,5 miljoen, zo blijkt uit een analyse van Bank of America, waarover de site Business Insider bericht.

Hogere prijzen gaan voor Disney in Orlando dus gepaard met hogere bezoekersaantallen. Een opmerkelijk gegeven, maar niet onverklaarbaar. De prijsmacht die Disney in Orlando heeft, berust mede op ervaring van bezoekers. Die ervaring wordt blijkbaar zo hoog gewaardeerd, dat bezoekers bereid zijn steeds meer te betalen.

Het contrast met Disneyland Parijs is groot. Afgelopen jaar moest uitbater Euro Disney uit de brand geholpen worden met kapitaalsteun van entertainmentbedrijf Walt Disney, dat bijna 40 procent van de exploitant van de Franse Disney-parken bezit. De Saudische prins Alaweed heeft 10 procent en de overige aandelen van Euro Disney zijn in handen van kleinere beleggers.

Euro Disney kreeg eind 2014 één miljard euro toegezegd om de parken een stevige opknapbeurt te geven. Want het regende klachten over achterstallig onderhoud, niet-werkende attracties en middelmatige catering. Hoewel het Amerikaanse bedrijf Walt Disney niet de meerderheid in Euro Disney bezit, kunnen de Amerikanen het zich niet goed veroorloven om het Europese stiefzusje te laten doormodderen.

Ticketprijzen Disneyland Parijs

Vraag is echter of de nieuwe investeringen in de Disney-parken in Parijs dezelfde werking hebben als in Orlando. Uit het verslag over het boekjaar dat loopt tot eind september 2015 blijkt dat 14,8 miljoen mensen de Disneyparken in Parijs bezochten in het boekjaar 2015. Dat is beter dan de 14,2 miljoen bezoekers van het boekjaar 2014, maar een fractie minder dan de 14,9 miljoen van 2013.

En de kaartjes? Een dagticket voor Disneyland Parijs èn de Walt Disney Studios kost voor een volwassene officieel 84 euro. Da's flink goedkoper dan de 104 dollar (100 euro) van het Magic Kingdom in Orlando. Een kwestie van ervaring.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl